Saturday, 9 February 2013

Serius Cool - Pembangunan Semula Stesen Janakuasa Battersea Oleh Sime Darby (24 Gambar)


Malaysia Boleh

Stesen janakuasa Battersea yang terletak di London ialah sebuah bangunan yang ikonik di kota London. Ia digunakan sebagai set filem Batman Returns dan Aliens serta muka depan album Pink Floyd. Stesen janakuasa arang batu ini mula dibuka pada 1933 dan beroperasi sehingga 1983. Ketika perang ia menjadi landmark yang digunakan pesawat pengebom Jerman untuk mengebom London. Stesen ini ditutup kerana kos penyelenggaraan dan tinggi serta generator yang tidak lagi efisyen untuk menghasilkan kuasa elektrik.

Selepas penutupannya terdapat pelbagai rancangan untuk membangunkannya semula seperti membina taman tema dan juga kawasan perumahan. Tahun lalu syarikat Sime Darby dan SP Setia memenangi bidaan membangunkan tapak Battersea dengan bayaran mencecah GBP 400 Juta ( RM 1.95 Billion). Bidaan mereka mengalahkan bidaan kelab bolasepak Chelsea FC untuk membangunkan Bettersea sebagai stadium baru mereka. 

Di dalam pelan pembangunan Sime Darby dan SP Setia, Battersea akan digangunkan semula dengan 600 apartment kediaman, hotel, ruang pejabat, stesen keretapi bawah tanah, taman awam dan pusat membeli belah. Sebanyak 75% apartment yang ditawarkan sudahpun habis dijual sungguhpun dijual pada harga diantara GBP 350 000 (RM 1.2 Juta) dan GBP 6 juta (RM 29.23 Juta) sebuah. Pembinaan dijadualkan siap sepenuhnya pada tahun 2017.

Nampak nice!




Laporan asal Mirror

23 comments:

  1. sime darby dgn sp setia..mantap gila gabungan..
    kat tmpt sendiri pun bisnes diorg dah kaw2..
    sampai ke london plak..

    ReplyDelete
  2. hebat gila sime darby... nasib la dulu tunku abdul rahman beli dari british

    ReplyDelete
    Replies
    1. Facepalm. Google Dawn Raid 1981.

      Delete
    2. Tan Sri Khalid Ibrahim punya strategi @ MB Selangor

      Delete
    3. hallo.. khalid gagap dah lama blah dari sime darby..masa dia pegang sime darby x maju.lpas dia blah br sime darby mantap k..tgk la dia jd mb slagor, semua tanah melayu dia jual,mmg la dpt duit byk..tp tanah lesap..poyo!!

      Delete
    4. prince,mahadey beli la bodo..jilat sgt jubo anuar brahim ko tuh..tu la da bengap..

      Delete
  3. tunku abd rahman ke mahadey yg beli? dawning raid mission..:3

    ReplyDelete
  4. cam power station dalam game Ref Alert...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepalo hayah kau Ref. Red la der... red. Ni bukan cerita EPL. Kah kah kah

      Delete
  5. mmg aku suka syarikat malaysia beli tp aku lg suka klu Chelsea beli..dpt stadium baru..

    ReplyDelete
  6. chelsea banyak bazirkan duit gaji player2 dan manager2 nya yg overrated. kalau contohi arsenal mmg dah lama chelsea mampu beli.. boleh buat Samsung Stadium. cool bean

    ReplyDelete
  7. aku harap sp setia buat logo baru.

    ReplyDelete
  8. Cool. Proud to be Malaysian. At least bile pg London, boleh jgk la nmpk bangunan yg dibina oleh company dr negara sendiri. Btw, Chelsea, dah2 la nk habeskan duet. Buat stadium bagai. Tkr manager dlu. Oppss!

    ReplyDelete
  9. nak JIMAT BIL ELEKTRIK? nak JIMAT PETROL? sukakan BARANG RARE?
    sila lawati --> Perkakas Pintar

    ReplyDelete
  10. mmg patut pon sp setia jd no 1 developer in malaysia...

    ReplyDelete
  11. fuq sime barby.. hail to chelsea!!

    ReplyDelete
  12. Modal RM25 sekali sahaja seumur hidup…pulangan $$$$$..cuba bayangkan apa yg kita boleh buat dgn RM25...makan kfc aja.dah abis..dgn join biz ni anda akan mendapat 34juta$$++.ini akan menjadi wang anda apabila system berjalan 100%.jika 1% RM3.4juta…jika 0.0001% RM34.anda tidak akan jatuh miskin apabila anda join biz ini..cuma RM25 seumur hidup anda …syaratnya mudah anda join dan cari sekurang-kurangnya 5 orang kenalan anda dan suruh mereka buat benda yg sama mcm anda..

    Modal rendah, kerja mudah, pulangan lumayan. Nak harap duit gaji semata-mata memang tak cukup. Kalaulah ada duit tambahan RM5,000 ~ RM6,000 sebulan, boleh setel semua. Kalau dapat lebih lagi la best boleh setel hutang lama. Silap-silap boleh beli kereta baru lagi Amacam? Best tak? So, jangan kedekut dengan RM25 anda. Tak miskin pun kalau lesap RM25 tu. Letakkan duit tu dalam projek genuine ini. Lepas tu kongsi peluang ini dengan kawan-kawan, insyallah mereka akan join sebab murah, simple dan lumayan. Apa lagi? Bertindaklah segera. Kalau tunggu lagi nanti orang rembat pulak peluang ini. Lagipun rugi besar kalau orang rembat plak kawan-kawan kita. So,klik DAFTAR sekarang jugak dan buat PEMBAYARAN terus! Lepas tu jangan lupa bagi tau kawan-kawan pasal projek ni.

    Income bertambah dari peningkatan stage secara auto. Sistem berjalan dalam 5 stage:

    Stage 1 memberikan anda RM488,435;
    Stage 2 memberikan anda RM878,920 + RM878,920 ;
    Stage 3 memberikan anda RM1,367,195 + RM1,367,195;
    Stage 4 memberikan anda RM 6,000,000 + RM 6,000,000;
    Stage 5 memberikan anda RM 8.7 JUTA + RM 8.7 JUTA!!!

    Apa yang menariknya ialah peningkatan stage berlaku secara auto. Anda tak perlu berkerja lagi dalam stage 2, stage 3, stage 4 dan stage 5. Tugas anda hanyalah mengaktifkan akaun anda hanya RM25 sahaja di stage 1 dan perkenalkan 5 orang seminima, dan anda akan mendapat pendapatan tambahan yang berlaku di stage 2, stage 3,stage 4 dan stage 5 secara auto tanpa mengeluarkan duit poket lagi. Perfect!! Memang best! siapa tak mau kerja sekali, untung berkali-kali?

    utk maklumat lanjut layari:
    http://www.Step2Rich.net/keycet

    ReplyDelete
  13. Wow, Sime Darby makin' our country proud! It's great that they are using all the money from all the palm oil planted from uncontrolled deforestation in East and West Malaysia to some proper use other than just feeding their own fat pockets.
    It's great they won the bid fair and square, I wonder if they had given all the wildlife they've destroyed any fair chance though.

    ReplyDelete
  14. membazir!!
    baik bina rumah bg kt org miskin kt malaysia
    ni nk buat rumah2 mahal bagi omputih wtpe
    mmg bodoh kerajan umngok bazir duit rakyat
    be end! tolak umngok membela kroni sp setia & sime darby

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails