Monday, 5 August 2013

Serius - Warga Syiah Indonesia Demo Bantah Dihalau Ke Madura(11 Gambar)


Sadis

Seramai 160 warga Syiah di Indonesia diusir dan tanah mereka dirampas secara paksa Jun lalu. Mereka kemudia dipindahkan ke Madura tanpa kerelaan mereka. Ini semunya dilakukan oleh penduduk Islam berpahaman Sunni yang sedang giat mengusir warga Syiah yang mereka anggap sesat. Oleh sebab ketidak adilan dan tindakan ganas penganut Sunni di Indonesia tidak dikekang pihak berkuasa, beberapa demo meminta hal mereka dipulangkan dilakukan di Indonesia. Mereka meminta Presiden SBY untuk menepati janji beliau untuk membenarkan komuniti Syiah hidup dengan aman tan kebebasan beragama mereka dihormati seperti yang tertera dalam perlembagaan Indonesia.

Penganut Islam Syiah sudah wujud sejak ratusan tahun dan komuniti yang ada sekarang adalah cucu cicik imigran Arab yang datang ke Indonesia pada kurun ke 18. Entah kenapa sejak 2010 gerakan menghalau warga Syiah di Indonesia semakin menjadi-jadi. Pada masa yang sama penganut Ahmadi pula dibunuh sesuka hati juga oleh penganut Sunni. Indonesia kini sudah menjadi negara koboi. Harapan kami Malaysia tidak akan memaling budaya koboi ini. We have rules and laws in Malaysia. Tindakan menghukum dan mengusir orang yang berlainan pendapat dari kita tanpa melalui proses pengundangan tidak harus berlaku. But judging from the current social climate I predict something like this might soon happen here. Why? Because people no longer respect the law.




Laporan asal Yahoo

27 comments:

  1. nasib baik ke madura..kalu ke antartika???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa beza org Islam dengan Zionis yg halau org Palestin? Agama jer lain, perangai sama.

      Delete
    2. kalau ke sana lagi bagus... bagi beruang kutub makan depa pon boring asyik makan peguin bukan sedap pon ahahahah!

      Delete
  2. ok lah tu kene halau. bukan kena bunuh. syiah ni, darah orang sunni halal bagi depa. xkan kau tak tau . die orang low profile jer dulu kalau komuniti kecik. kalau komuniti besar jadi mcm iran la lah bangang wei

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Ajaran Buddha, Kristian, Hindu xde pulak dalam ajaran dia bunuh Sunni halal..Syiah je yang ada bahaya betul..

      Delete
    2. Macam mana boleh ada org ASWJ dalam Hezbullah ye. Pelik betul. Patut doranglah yg dibunuh dulu sebelum bunuh tentera Israel. Lagi satu aku heran macam mana kat Iran ada 6.9 juta ASWJ tu? Bukan darah dorang halal ke?

      Delete
  3. Obe ni syiah rupenye... selama ni aku dok baca blog sialan syiah la ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ? dia taktau bertapa kejam dan zalimnya puak syiah ni.

      Delete
  4. Haha... Nicely done Obe... Akhirnya si anon2 bangsat yg hanya berani cakap belakang tirai ni tunjukkan jugak identiti sebenar mereka.. Gian nak mengarut punya pasal... Google acc pun google acc la, asalkan pada mereka dapat melepaskan kebodohan kata2 yg terbenak dalam hati... Taniah Obe.. Aku suka gameplay kau..

    ReplyDelete
  5. Syiah ni menyesatkan and the influence is too "good" to handle, so why should we, the Sunnis, compromise with them?

    ReplyDelete
  6. Syiah ni x payah nk backup la gile, dorang lagi la buat law koboi kat syria sana.
    ni sebab dorg sikit lg xde la buat hal sgt, nk tunggu ramai baru kecoh?.. xkan itu pon nk kene ajar? lembab betul obe gemok..

    ReplyDelete
  7. Setuju...xde jalan lain ke untuk bersatu selain berbunuhan dan penginayaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepala hotak kau nak bersatu dgn syiah. dah..dah...cukup la dgn ideologi moden generasi Y korg tu...

      Delete
    2. Bawah Salahuddin al-Ayubi Syiah dan Sunnah bersatu lawan tentera Kristian. Pegila sound kat kubur dia. Ko kan prefer macam kat Iraq sekarang. Hari2 org Syiah dan Sunnah bom sesama sendiri.

      Delete
  8. kita tak boleh tolerate dengan syiah ni, kita kena brainwash dia ikut Al-quran dan sunnah.. fatwa Yusuf Qadrawi mengatakan syiah ialah musuh umat Islam! in b4, syiah is not Islam, . there's no syiah Islam, syiah is syiah. syiah is kafir. bear it in your mind

    ReplyDelete
  9. is it okay sunni in indon killing ahmadi sesuka ati??sunni in indon are no diffrence with syria army n jewish army because they killing according their own law..goverment in indon need to uphold their law, not full their pocket with dirty money

    ReplyDelete
  10. The reason why we people no longer follows law, is because the constitution itself no longer follows an islamic orders, to many secular and liberal ideologies input mesh ups,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Undang2 Islam sebenar benarkan rampas harta dan halau org dari rumah dia sesuka hati?

      Delete
  11. Org Islam mmg suke gaduh. Saddam bunuh berjuta rakyat Syiah dulu korang diam pulak. Dasar hipokrit. Patutlah satu pun xde negara Islam yg maju skang ni.

    ReplyDelete
  12. apesal la korang nih payah sangat nk faham ape yg Obe cuba sampaikan tu.... kita mmg tahu yg syiah tu sesat dan ajaran syiah tu blainan dgn akidah sunni.. yg ni mmg xboleh disangkal lagi... tapi ape yg Obe nk sampaikan tu, adekah patut tindakan rampas tanah mereke even mereka Syiah? HAlau mereka ke Madura? patut ke tindakan mcm ni? ape guna ade undang2 jika manusia ikut suka je buat undang2 pakai kepala otak sendiri...

    ReplyDelete
  13. Ramai missed the point.

    Aku pun tak setuju dengan syiah dan segala kejahatan syiah. Point dekat sini, kenapa kita perlu jadi jahat dan keji?

    tak ke sama je kita dengan syiah kalau kita buat macam tu. laung slogan anti syiah tapi perangai macam syiah, apa cite?

    ReplyDelete
  14. Siapa yang miss the point? Adakah mereka di bunuh kejam? Kena pindah je utk mengawal penyebaran syiah dan mengelakkan mereka di bantai orang awam. Kalau aswj buat macam ni macam2 komen buruk keluar. Yang Basyar bunuh umat islam di syria semua senyap je. Umat islam di bunuh di iran kerana enggan anut syiah tak kejam la pulak. Sedar la yang syiah itu sesat. Islam tidak sekejam syiah.

    ReplyDelete
  15. obe ni aku tau dh dia ni berfahaman liberal..
    mula2 dia bagi idea untuk kebebasan beragama..
    bila orang dah boleh terima pastu dia cucuk dgn idea menggambarkan orang Sunni ni jahat.. Respect the law kepala jubo die. Yes, what they did was bad. But seriously, why do get into stereotype that whole Sunni is bad?

    ReplyDelete
  16. 1. Diriwayatkan dari Ibn Abbas katanya: “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Akan muncul satu golongan di akhir zaman yang dinamakan Rafidhah. Mereka menolak Islam tetapi mendakwa Islam. Bunuhlah mereka kerana mereka adalah golongan musyrikun.” (Ibn Qutaibah, Takwilu Mukhtalifi Al-Hadith, halaman 56)

    2. Diriwayatkan daripada Zaid bin Ali Zainal Abidin iaitu cucunda kepada Sayyidina Husain dan bapa saudara Ja’far as-Sadiq, bahawa ketika Syi’ah mengemukakan kepadanya syarat sokongan mereka terhadap beliau, iaitu “Jika engkau berlepas diri daripada Abu Bakar dan Umar maka kami akan menyokong engkau tetapi jika engkau tidak berlepas diri daripadanya maka kami akan menolak engkau.” Mendengar syarat mereka itu, Imam Zaid lantas berkata: “Allahu Akbar! Ayahku telah menceritakan kepadaku bahawa Rasulullah SAW telah bersabda kepada Ali r.a.: “Sesungguhnya akan muncul satu golongan yang mendakwa cinta kepada kami. Mereka akan mempunyai gelaran-gelaran yang dapat dikenali melaluinya. Apabila kamu menemui mereka, bunuhlah mereka kerana mereka itu sebenarnya musyrikun.” Kemudian Imam Zaid berkata: “Pergilah kamu, kamu golongan Rafidhah (golongan yang dimaksudkan oleh Nabi kepada Sayyidina Ali dalam sabdanya itu).” (Nasywan al-Himyari, Al-Huuru Al-‘Ain, halaman 185)


    bacalah hadis kat atas tu....nak berhujah bab agama jgn ikut logik akal dan undang2 ciptaan manusia, kita ada hadis dan sunnah jadi peganglah pada hadis dan sunnah...jgn cakap mcm org takda agama dan pegangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari mana sumber hadis ni ? kitab apa? maklumlah kita ni umat akhir zaman. banyak tipu daya sekarang. amik contoh paling senang. tiap malam pukul 8 tv3 hari2 duduk membohong memfitnah orang. nampak kan? benda mudah. ada kuasa, ada pangkat, semua blh jadi. aku bukan cakap aku bangkang hadis atas ni, nanti kau cakap aku ni anti-hadis plak. aku ni same macam ko ASWJ tapi aku tentang sekeras2nya perbalahan sesama Islam ! dah banyak setan sesatkan umat akhir zaman. bukan semua SYIAH sesat. AYAH PIN DULU PENGAMAL ASWJ JUGAK TAPI BILA SESAT, XDE SAPE PLAK NAK CAKAP PENGANUT ASWJ SESAT LAGI MENYESATKAN.

      Delete
  17. tulah jadinya bila orang jahil agama bercakap ttg agama.. ustaz kate kalu bodo duk diam.. org keluar Islam pon dibenarkan bunuh apatah lagi org bersembunyi di balik bayang2 Islam. Syi'ah ni boleh mengelirukan umat Islam.
    Seriously, aku lagi suka obe post entri2 yg serius drpd mengarang artikel kontroversi mcm ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails