Monday, 19 August 2013

Serius Cool - Navia : Teksi Tanpa Pemandu Di Singapura (14 Gambar)


Future!

Di Nanyang Technological University, sebuah sistem pengangkutan awam tanpa pemadu sedang diuji. Sistem yang diberi nama Navia ini ialah kenderaan elektrik tanpa pemandu yang bergerak diantara NTU dan Clean Tech Park yang terletak 2 kilometer dari kampus. Setiap Navia mampu membawa 8 orang penumpang dan bergerak pada kelajuan 20 kilometer sejam. Ia menggunakan sistem LIDAR (light detection and ranging) untuk memandu dengan selamat ke destinasi pilihan. Navia direka oleh firma Induct yang berpengkalan di Perancis. Sistem ini diuji di Singapura sebagai program melihat sama ada teknologi pengangkutan awam tanpa pemandu boleh digunapakai di Singapura di masa hadapan. Pertukaran teknologi diantara Singapura dan Perancis ini adalah sangat menarik. Mungkin tak lama lagi kita boleh melihat tekso dan bas tanpa pemandu di Singapura. Tidak akan berlaku lagi masalah pemandu bas berSMS ketika memandu. 




Laporan asal Inhabitat

7 comments:

  1. Replies
    1. Aku rasa nak sepak terajang je muka macam kau kah kah kah. Muka kau muka GAYBOY!

      Delete
  2. Kalau eksiden cam na? Nak salahkan siapa?

    ReplyDelete
  3. NTU ni lawa gila babi. orang tak mampu kat sg masuk poli je

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails