Monday, 26 August 2013

Serius Cool - SkyGreen : Ladang Sayur Tergantung Di Singapura (11 Gambar)


Untuk Masa Hadapan

Singapura ialah sebuah negara yang kecil dan mempunyai ruang pertanian yang terhad. Tahukah anda 93% sumber makanan Singa Selatan diimport dari negar jiran terutamanya dari negara kita sendiri? Oleh sebab pergantungan kepada sumber makanan luar inilah Jack Ng, seorang usahawan Singapura membuka ladang sayur SkyGreen. SkyGreen ialah kebun sayur tergantung yang menanam sayur menggunakn teknik hidroponik. Sayur yang ditanam kemudian tergantung di udara untuk memaksimakan ruang tanah yang ada. SkyGreen terletak di Kranji dan buat masa ini mampu menghasilkan 1 tan sayur-sayuran segar setiap 2 hari. Buat masa ini 120 "menara sayur" sudah dibina di ladang ini. Jack Ng bercadang membina 2000 lagi menara kebun tergantung ini dalam jangka masa terdekat. Idea yang cool. Meanwhile in Malaysia kita tidak panik beraspun kita terpaksa import dari Thailand padahal negara kita ada tanah yang cukup untuk pertanian. This is why Singapore will always kick our ass. 




Laporana asal Inhabitat

9 comments:

  1. bangla tetap berada dimana2 walaupun di negara yang undang2nya ketat mcm singapore.
    kat malaysia sia boleh buat kampung lg

    ReplyDelete
  2. kat negara singapore sibuk nk memajukan diri, kat malaysia sibuk nk membodohkan diri.. malaysia oh malaysia..

    ReplyDelete
  3. Tahun 2008, ada pertandingan inovasi. Some guy from perak dah ketengahkan produk hidroponik menara ni.. But no one care. Tapi bila singapore buat kita agung-agungkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kita sibuk nak buat donut terbesar,lemang terpanjang, kuih lapis bertingkat paling tinggi... nak buat camane

      Delete
    2. betul ....terpanjang,terbesar,tertinggi,terruuk

      Delete
  4. tu la kerajaan mlesia. org nk ubah korang xnk.. asyik nk jd tranformers je. tah pape

    ReplyDelete
  5. keren abis nh
    patut di kembangkan....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails