Friday, 24 January 2014

Serius Fakta - 15 Filem Malaysia Terlaku Sepanjang 2013


Yang mana laku dan yang mana gagal

Senarai 15 filem yang menerima kutipan tertinggi sepanjang 2013. Tertinggi tak semestinya menguntungkan!



28 comments:

  1. Replies
    1. apahal cita cina boleh ada dlm top 10??!!!
      jilaka betul cina2 nie!!!
      hentikan tayangan filem cina di pawagam tanah melayu!!!!

      Delete
    2. Engkau Ni melayu paling bodoh lagi racist.....

      Delete
  2. Dapat kutipan tertinggi tak semestinya menguntungkan!
    Dapat kutipan tertinggi dan menguntungkan x bermakna cite tu best...

    Sbg contoh 'PENANGGAL'...
    Cite yg agak paling mcm haram lps KERAT 14...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerat 14 is one of the worst movie from Malaysia yang saya pernah tengok dan Juvana juga mengecewakan sb i was expecting too much since series die menarik

      Delete
  3. filem camni yang popular, bukti mentaliti melayu tahap mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pehal mentaliti Melayu pulak? Mentaliti penonton Melayu la wei. Tak semua Melayu suka tengok wayang.

      Delete
    2. tahap penonton melayu masih lg berkisarkan cerita2 komedi lawak2 bodoh motor, rempit, gangster, hantu..belum ada lagi pengarah yang berani nak ketengahkan lawak2 high class mcm harith iskandar, atau pua chu kang, sebab penonton mlayu x gelak..haha..

      Delete
  4. haha vikingdom bungkus terus. penduduk malaysia majoritinya melayu, apsal cerita cina lagi untung. kira okay untung separuh dari bajet. yang cerita melayu, melayu sendiri taknak tengok. takde kualiti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu... Aku amat teringin nak tengok filem Melayu yang berkualiti, tapi nak buat macam mana, produser byk keluarkan filem2 tak bermutu dan nak kira untung je. Jangan lagi bagi alasan "Takde Budget". Filem yang budget ciput kalau jalan ceritanya menarik, editing dan arahan terbaik mesti orang melayu nak tengok. Pengiat filem selalu laungkan "Sokonglah Industri Filem Tempatan"... tapi filem anda tak best, syok sendiri dan bangang, mcm mana kami orang melayu nak support. Ni kalo org filem baca nih, mesti maki aku pulak... tak reti nak menghargai filem mereka. Lantak lah... Aku cakap perkara yang benar

      Delete
    2. vikingdom punya kutipan kat US dan Eropah camner pula? ada stat??? ke mmg tayang kat sini aje..

      Delete
  5. 2013 - masih ada orang melayu layan filem metrowealth

    ReplyDelete
  6. Serius aku suke rock ooo, kerana menepati kehidupan manusia untuk hidup di kuala lumpur yg dikatakan dapat memberi segala kemwahan tetapi semuanya indah khabar dari rupa... disamping lagu rock2 yang mengimbau kenangan silam...oh shahdunyer... Rock ooo sahaja aku beli dvdnyer dan memasukkan kedalam koleksi aku. hahahaha

    ReplyDelete
  7. budget higland tower smpai sejuta lebih???mak aihhh...mahal bayar pelakon jer kot(pelakon muka baru xkan mahal ek?)...kamera guna hd cam jer..krew pun sikit....setting lagi la...80 percent kat HT....tp banyak untung baiiiiii!!!!!!

    ReplyDelete
  8. pundek apekah modal highland tower sampai juta2 walhal kate pakai camera dan x ramai crew

    ReplyDelete
  9. jap, jap...vikingdom tu kira laku ke? bikin 20 juta, tapi untung 1.83 juta? mohon pencerahan...

    ReplyDelete
  10. KL Gangster 2 yg leak pun masih mampu menarik penonton ke pawagam..bgus ler...tp klu tak bocor aritu mau nya lebih tgi kutipan. Klu certa best, leak mcm mana pun tetap penonton akan tgk di wyg sbb feel dia lain..tp klu crta tah apa apa tak leak pun org tak mai tgk..buat rugi duit je..contoh dl crta apa tah..Jin Notty ke? yg dtg tgk 3 4 org sekli tyang..buat rugi pengusaha cinema je...(aku tau sbb dl aku kerja jual tiket wyg hahaha..)

    ReplyDelete
  11. cite bodo jugak dapat kutipan byk melayu dah bodoh woi

    ReplyDelete
  12. ape korang ingat cine tak tengok wayang ke hape?

    ReplyDelete
  13. kagak terkenal gan...

    ReplyDelete
  14. filem melayu kebanyakan bajet murah . . kurang idea . . jalan cerita mudah diteka . . hanya menggunakan pelakon yg sama . . visual grafik yg digunakan nampak bodoh2 je . . budak kecik tengok pn gelak . . . jujur lah dari dulu aq x pernah pergi wayang sbb nak tengok cerita mlayu . . . nak suruh orng tempatan support . . kalau producer cuma pentingkan jualan filem daripada kualiti . . sampai bila pon aku tak support .. . take note please .

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails