Tuesday, 6 November 2012

Serius Cool - Volkswagen Beetle 2012 (10 Gambar)


Ikon Kembali!

Antara kenderaan yang paling ikonik dalam sejarah dunia ialah Volkswagen Beetle. Ianya mula dijual sejak 1938 sebagai inisiatif Adolf Hitler untuk membolehkan rakya Jerman mempunyai kenderaan mereka sendiri. Ianya dijual pada harga 990 Reichsmark  bersamaan dengan harga sebuah motor pada waktu itu. Ianya sangat murah kerana gaji purata mingguan warga Jerman pada waktu itu ialah 32 Reichmark. Beetle direka oleh Ferdinand Porche dan rekaan beliau menjadi semakin ikonik kerana muncul di dalam filem The Love Bug pada tahun 1968.

Tahun ini model baru Beetle dilancarkan dan kita dapat melihat rekaannya kali ini seperti sebuah Porsche 911. I think this is a tribute to Ferdinand Porsche who designed the original Beetle. Ianya diperkasakan enjin 1.2L , 1.4L, 2.0L atau 2.5 L Petrol ataupun 1.6 L serta 2.0 L Diesel. Harga jualan bermual dari RM 149 000. So we can safely the VOLKSwagen kini sudah menjadi ELITISwagen. Die volks nicht mehr leisten k├Ânnen diesen Wagen

Thanks to @Syvzwvn and @CharlesDevan for these photos taken at THE CURVE. All photos taken using a Samsung Galaxy SII and courtesy of AUTOGRIDZ magazine. If you guys like cars go and read Autogridz bro! Nice photos taken by my friends in college. 

Yes this is the same @Syvzwvn whose Instagram photos are awesome and we published a few months back.



16 comments:

  1. cool pictures..pakai s3 je pulak tu mmg bangga aku as a s3 user

    ReplyDelete
  2. more pic in interrior actly baru best

    ReplyDelete
  3. dah takde dah anon lagi dah.. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. sexy~ kat rumah aku ade volkswagen bettle antik bole bukak bumbung tu, tapi jadi reban ayam je

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. FYI, its exterior designer is an Indonesian and his name is Christian Lesmana from Bandung! His German is so fluently now :)

    Reinventing an icon: Meet the design masterminds behind the 2012 Beetle http://blogs.vw.com/beetle/2011/09/09/reinventing-icon-meet-design-masterminds-2012-beetle/#.UJjn2WE5pGw.twitter

    'Bidan' Indonesia untuk Otomotif Kelas Dunia http://de.tk/BrFeU

    ReplyDelete
  7. aku syor budak2 volksel angkat satu..apa itu volksel?? kelab volkswagen s'ngor..

    ReplyDelete
  8. Sejibik cam Porsche. Proton patut join VW group bukan Mitsubishi. Baru naik standard..tp harga x jamin la kecuali la semua komponen dr Malaysia hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails