Thursday, 29 March 2012

Serius Cool - Tek RMD : Kerusi Roda Bermobiliti Tinggi (7 Gambar)


Kerusi Roda Bionik?

Permasalahan yang dialami oleh golongan OKU lumpuh ialah keupayaan pergeraakan yang terhad apbila menggunakan kerusi roda. Golongn lumpuh tidak mahu dibantu sepanjang masa dan lebih rela berdikari. Tetapi apa kan daya dalam posisi duduk kerusi roda rekaan sekarang pilihan mereka adalah terhad. Tek Robotic Mobilisation Device ialah kerusi roda elektrik yang cuba memberikan kebebasan dan keupayaan hampir normal kepada golongan lumpuh. Kerusi roda ini membenarkan pengguna merubah posisi mereka sama ada mahu posisi duduk atau berdiri. Dengan itu pihak Tek RMD berharap golongan lumpuh boleh menjalani kehidupan seperti manusia normal. Tek RMD ialah sebuah ciptaan syarikat Turki dan sudah mula digunakan di negara kelahiran Attaturk. Ianya dijual pada harga USD 15 000 sebuah.





Laporan asal TekRMD

10 comments:

  1. ABU...
    boring dgn jentera yg sama memacu ak ke masa depan negara yg statik..

    ReplyDelete
  2. kerana 1malaysia, mereka yg lain sudah berani bersuara. hurmm

    neway, good design for OKU.

    http://albertchanawesome.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Turk Technology for Humanity. Cheersssssssssssssss......(In B4 i thought it Made by Zion). Hahahahaha.

    ReplyDelete
  4. 15k??demn!

    better bli super bike! get cho' life out there dude!

    ReplyDelete
  5. kenapa aku tengok cerek dia lain?

    ReplyDelete
  6. Tak silap aku..ada videonya ini kat blog ohsenyum....mmmm. ramai dah orang promot blog kat sini...hahhaa

    ReplyDelete
  7. Nak tengok video dia, kena cerdik sikit aje...search kat youtube.."TEK RMD" --- dah ada tulis kat tajuk post ni.

    ReplyDelete
  8. bagus betul..sekarang..oku kalau kaya...life dah easier..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails