Wednesday, 19 December 2012

Serius - Amalan Aneh Kaum Kasta Rendah Di India : Golek Atas Makanan Kasta Tinggi



What?

Madey Snana ialah amalan aneh yang sudah diamalkan ratusan tahun oleh golongan kasta renda di Karnataka India. Madey Snana bermaksud "mandi ludah" dalam Bahasa Malaysia dan orang dari kasta rendah percaya segala penyakit mereka boleh dipulihkan dengan menggulingkan badan di atas daun bekas makanan mereka yang berkasta rendah seperti Brahmin. Tahun ini 25000 orang dari kasta Dalit pergi ke Kuil Sri Krishna untuk "merawat penyakit" mereka dengan melakukan amalan Madey Snana. 

Golongan kasta Brahmin dipercayai adalah suku sakat Dewa Subrmanya. Dalam sebuah lagenda Hindu, Samba anak Dewa Krishna berjaya merawat penyakit kusta beliau setelah berguling diatas bekas makanan dan air liur Dewa Subramanya. Dari sinilah amalan Madey Snana bermula

Macam-macam. Tapi inilah dinamakan KEPERCAYAAN atau FAITH dalam bahasa Inggeris. Ada yang percaya baca air yasin hati akan lebih terang untuk belajar. Zaman dahulu kala air bekas tangan Sultan diminum kerana dikatakan bawa tuah dan sebagainya. Who are you to judge eh?



22 comments:

  1. poyo ayoyoyoyoyoyo saja ini semua

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ejaan yang salah. Ejaan sebenar adalah "bisjut". Sila buat pembetulan dalam buku latihan anda..

      Delete
  3. Lol obe firaun x pecaya air yasin

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia terlebih pandai. x pnah tgk molecule reactions dlm air bila dibacakan ayat2 suci alquran. n x pnah phm psl blood circulation punya connection dgn air. islam liberal kan? pfftt

      Delete
    2. molekul air yang dimainkan lagu Beethoven dan Mozart juga ada property yang sama

      your point is?

      Delete
    3. so the point is, air or yassin?

      Delete
    4. Loh, dah xde hujah xnak ngaku lagi. Tu la menonong je ikut apa org cakap, guna otak xnak

      Delete
  4. ohh...asal usul perkataan Madey

    ReplyDelete
  5. ade typo abe obe. brahmin kasta tggi

    ReplyDelete
  6. りたい焼きがあると何度来ても飽きませんし、嬉しいですね

    ReplyDelete
  7. Apa yg kau nak sebenarnya ni?
    Inilah faith? Ada yang percaya baca air yasin hati terang ?
    Air bekas tangan Sultan bawa tuah?
    Kau sebenarnya expect orang tembak kau sesat,pluralism,etc etc yek?
    Tak payah risau. Dari komen cerdik sikit, lagi baik menggelupur taip first seraya promot belog sundirik.

    ReplyDelete
  8. kepercayaan agama lain xleh komen lebih2... nanti tak pasal2 gaduh cam kat sg petani tu ayahanda2 suruh turun

    ReplyDelete
  9. obe teruk seteruk teruknya...
    obe minum air apa bg terang hati?
    air kencing lembu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. air terang hati tak perlu. Saya minum black label dan vodka smirnoff sebelum menulis

      pada waktu malam saya meneguk Wine Merah. Elok untuk kesihatan

      hail liberal. hail iblis

      Delete
    2. Semoga anak saudara tidak mengikuti jejak ayah nya yg liberal. We never what will happen in the future and don't mock your religion. One day you will believer that air yasin to cure

      Delete
  10. Lol.. Stupid kamal hisham.. Don't believe in air yassin la to cure, u should believe in GOD.. Sejuta kali ko minum air yassin tu kalo tuhan xnak ko sembuh ko xkan sembuh gak... Len kali statement' believe' tu jgn stupid sgt.. Believe 6 perkara saja,rukun iman.. Xde believe air yassin dlm rukun iman.. NOOB

    ReplyDelete
  11. woiwoiwoi..amende gaduh2 nie..

    p/s: aku baru nak lelap daaa~

    potong betol..!

    ReplyDelete
  12. "Dan kami turunkan al-Quran yang mampu menjadi penawar dan rahmat bagi mereka yang beriman kepadanya" surah Al-Isra' ayat 82

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails