Wednesday, 19 December 2012

Serius Peniru - Adakah Logo Darul Takzim FC Logo Ciplak? (5 Gambar)


Benarkah

Dari akaun twitter @BolasepakMY  kami diberitahu logo pasukan bolaspeak Darul Takzim FC dikatakan meniru logo Richmond FC. Richmond FC ialah sebuah pasukan bolasepak undang-undang Australia  yang ditubuhkan pada tahun 1885. Logo Richmond FC di bawah mula digunakan tahun. Jadi siapa tiru siapa?

Apabila pergi ke forum Bigfooty AFL pula, ada pula yang menuduh logo Richmond FC ditiru dari logo minuman keras Tiger Beer. Maka siapa tiru siapa? Tiruception?




Laporan asal @BolasepakMY

35 comments:

  1. Replies
    1. Sbg anak jati Johor,jujurnya ak x suka logo ni sbb mmg blh dikatakan tiru pun or plagiat. Bnyk sgt yg sama.Blh nk guna harimau tp xkn sama sgt ngn logo org lain? Pastu, apekejadahnya nk guna harimau sedangkan Johor mmg famous ngn Jengking?Johor Fc plak lebah?
      Mslh bl org yg x pakar brckap prkara yg bkn kepakaran dia....ending nya SAMPAH

      Delete
  2. La xkan logo pun nak tiru, duit kan banyak..

    ReplyDelete
  3. Pelik...nper tak pakai buaya

    ReplyDelete
  4. mls nk design cmtu la jwbnye..sme je mentaliti mcm proton..puihhh

    ReplyDelete
  5. ni kes malaz nak pk banyak...search google..copy n paste je...

    ReplyDelete
  6. dasar designer pemalas. main copy & paste pakai ms paint je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya bukan salah designer, salahnya mereka tak bagi peruntukan secukupnya untuk design logo yg sesuai dgn theme dan objektif kelab itu. ingat logo yang lawa2 n bermotif tinggi ni bawah rm100 macam kat kedai advertising yg makan untung atas print n material je (dan cost design tersembunyi)?

      *tak heran...logo sambutan merdeka pun macam puiii...

      Delete
  7. haish harimau ader bentuk lain ke?warna pink ke?bentuk itik ke?benggap same la bentuk gaya..kan dh di ubah..bendera malaysia xde plak hang kecoh tiru bendera pas xde plak jata negara pkai harimau xde plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua rasa lu ni memang true of the truer of bangang la. memang la harimau semua serupa tapi lu pikir la kalau dah design sebijik memang betul-betul sebijik macam mana? gua rasa la kan, lu ni mesti anak jati johor jenis yang bangang tak boleh terima hakikat yang team negeri lu memang tiru kelab australia punya bola sepak. kalo gua jadi lu gua memang mengaku punya yang logo tu tiru dan cuma tambah perisai dan bintang bodo saja.

      Delete
    2. eeeeee bodohnye kau nie. nak back up negeri sndiri lettew. dah nmpak sngt tu meniru. at least tukarla harimau tu terbalik ke. tu pn tak mmpu nak buat. serius bangang kau nie sumpah aku tak tipu.

      Delete
  8. Pkai design harimau bengal je. Xda la org nk complaint. Rare lg tu.

    ReplyDelete
  9. haha, 3 bintang.. macam manhesssssss

    ReplyDelete
  10. たい焼き販売を通して、ゆとりと夢のある社会をめざしま

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol, pkai google translate la...

      Delete
    2. ape bodo penjajah lahanat ni cakap?

      Delete
  11. so camne pula dengan harimau malaya? pun guna harimau juga sebagai logo

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni sorg lagi bangang abadi..bukan masalah harimau..ko tengok la logo kelab richmond tu kn sama ngan JaydeeTee..ko sendiri pun xperasan kan?bile sentuh je psl fan ko, mula la taik naek pale otak sampai xle nk baca betul2 ape orang tulis..ni contoh fan bangang abadi yang xleh ditegur..

      Delete
  12. beli pemain luar mahal2 tp logo ciplak...
    tkkn tak mampu nk bayar designer kot?

    ReplyDelete
  13. sama ja kelantan ciplak logo springbok

    ReplyDelete
  14. Harimau tu mmg asli Johor. sblm kewujudan Malaysia Jata Johor dah ada Harimau.. so siapa tiru siapa? mcm lagu kebangsaan, melodinya ditiru dr lagu negeri perak then lagu perak tiru dr lagu mamula moon atau bulan terang.. so sape ciplak lagu siapa? then bendera Malaysia, rakyat Johor cipta bendera berbeza sebelum di ubah oleh Tunku menjadi bendera yg mirip dgn amerika.. sape ciplak sape? sape yg tak kreatif?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi sorang si bengap. memang la harimau. tpi nie mmg serupa sebijik la mngkok. SEBIJIK. design kan bnyak klau kau mmg tak mniru sumpah mmg takkan sme. nie mmg kes backup negeri sndiri. eeeeee

      Delete
  15. tmj kena troll oleh designer

    ReplyDelete
  16. good artists copy, great artists steal

    ReplyDelete
  17. biarlah dia nak copy logo org lain ke nak apa ke, bukan pakai duit korang kan, bukan negeri korang pon johor tu.. pasal logo pon nak gaduh2 adesss

    ReplyDelete
  18. alah..sebijik ke,sama ke...ap mslhnya..nkn pkai duit korg pun nk buat..jnji main ok, sudah...nk kecoh2 pehal?ni lah mentaliti org malaysia...bru nk naik sikit..dah dibantainya..hasad dengki kuat sgt..

    ReplyDelete
  19. Once upon a time, there was a hero called 'Obe the red warrior'......

    ReplyDelete
  20. heh heh heh

    bile tak puas hati memacam bende org akan komen...logolah ape lah...bwahahaha...what a bunch of BUTTHURT guys...bwahahahaha

    U MAD BRO ?

    ReplyDelete
  21. umno xde akaii..salah bn

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails