Monday, 17 December 2012

Serius - Apabila Enggan Berpindah : China Edition


Tanahku Milikku!

Di China pembangunan berlaku pada kadar yang pesat. Bagi menampung keperluan tempatan kerajaan China melakukan pemodenan pada skala besar-besaran. Bandar baru dibina, lebuhraya 4 laluan diturap dan bangunan tinggi dipacakkan selagi boleh. Tetapi sejak berhenti menjadi sebuah negara KOMUNIS sejati, kerajaan China menghormati hak rakyat untuk memiliki harta dan tanah. Untuk membina kesemua infrastruktur moden tanah rakyat akan dibeli dahulu sebelum binaan dilakukan. Tetapi akan berlaku kes dimana rakyat enggan berpindah kerana hartanah yang mereka miliki dirasakan lebih bernilai dari pampasan yang diberi. Ada juga enggan berpindah kerana hartanah yang dimiliki mempunyai nilai sentimental tersendiri. Akibatnya berlakulah insiden-insiden seperti di bawah. Rumah terletak di atas jalan raya dan menjadi pulau. Nampak sangat janggal dan aneh!



Laporan asal IziSmile 

13 comments:

  1. Menyusahkan la,,,
    tapi nk wt cane dah they all syg sgt kt umah tu,, cuma ,,pk la,,smpai bila they all nk duduk cm tu,,get a life please ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. get a new tudung please

      Delete
    2. aku ingt hilang kat mana dah kain pelikat aku.. tu kain pelikat aku wat tido la we.. ada tompok2 lagi.

      Delete
    3. korg ni x baik tau bia la die nak pakai kain pelikat lalalalalal hei kain pelikat lalala. ewah

      Delete
    4. jangan gunakan bahasa rojak. melainkan anda suka makan rojak

      Delete
  2. kepong..belah kanan kondo,belah kiri setinggan...

    ReplyDelete
  3. China lebih menghormati hak rakyatnya, takada paksaan dan kekasaran mengusir tuan,tanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menghormati hak rakyatnya? Undang2 China akan paksa rakyatnya mngugurkn bayi yg ibubapanya mmnpunyai lbih dr seorang anak. Kesian dkt ibu kembar 8 di China, hnya dpt jage seorang je yg len kne bg org. Mmnglah rakyatnya sudah terlampau rmai, tp mngugurknnya/membunuh bayi2 tidak bersalah tu amat kejam. Biarlah dorang hidup jugak.

      Delete
  4. kalau kat malaysia masing2 buat demo pastu ahlul politik amik kesempatan

    ReplyDelete
  5. sara hidup dkt sana bukan macam dkt mysia..kos rumah apa smua smua tinggi n susah..sbb tu sampai jd mcm ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails