Friday, 19 October 2012

Serius Kreatif - Peperangan Bintang : Star Wars Edisi Wayang Kulit (13 Gambar)


Genius!

Peperangan Angkasa ialah dua keping patung wayang kulit yang kelihatan seperti dua watak utama filem Star Wars. Ianya dihasilkan oleh Tintoy Chuo dan Teh Take Huat.Patung wayang kulit Maharaja Dah Vedeh dan Perantau Langit ini menggabungkan elemen barat Star Wars dengan rekaan tradisi wayang kulit Kelantan. Dalam Peperangan Bintang Darth Vader ialah watak antagonis Maharaja Rawana tradisional manakala Luke Skywalker ialah watak protagonis Seri Rama

Tintoy dan Take Huat memdapatkan kerjasama dan izin dari tok dalang terkemuka  Che Mohd Nasir sebelum memulakan projek mash up SCI-Fi + Old Skool ini. Mereka bertemu dengan Che Mohd Nasir terlebih dahulu bagi memastikan apa yang mereka lakukan ini tidak akan dianggap sebagai menghina seni wayang kulit turun temurun yang dipercayai muncul di kelantan sekitar kurun ke 17. Che Mohd Nasir atau lebih dikenali sebagai Pak Nasir merasakan idea Peperangan Bintang adalah idea yang baik kerana ia mungkin dapat menghidupkan semula minat generasi muda kepada seni yang semakin dipinggarkan ini. Syarat yang diberikan oleh Pak Nasir ialah seni wayang kulit Peperangan Bintang tidak memasukkan unsur lucah dan seksual kerana ini bertentangan dengan tradisi wayang kulit.

Kedua-dua patung Maharaja Dah Vedeh dan Perantau Langit sudahpun dijual tetapi Tintoy serta Take Huat sudahpun memulakan perancangan bagi projek mereka yang seterusnya. Kali ini C3P0 dan Princess Leia pula akan mendapat sentuhan mereka. Tak sabar!

Foto dari Facebook Peperangan Bintang 



39 comments:

  1. Replies
    1. Terbukti ko paling cepat pancut...

      Delete
    2. "hehehe" saya tertawa kecil apabila melihat gelagat anak-anak muda yang suka menulis di blog ini..namun, apa yang membuatkan saya berkata "wah!" adalah gambar-gambar di atas. Ia amat mengagumkan..sungguh indah watak wayang kulit tersebut..

      Delete
    3. saya pengriplai keempat. Oh!

      Delete
  2. Siti Saleha ( Original)19 October 2012 at 12:11

    bagus la ada captcha
    kurang sket anon2 benak

    in b4. darth maul xde?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh berkenalan?

      Delete
    2. ... dah le tu, dia takde Facebook.

      Delete
    3. Babi,.ni awek aku la,.ko nak mampus ke ape?

      Delete
    4. Lahhh..kecoh btul la ko ni..pasal pempuan nak gaduh..mcm bangang..

      Delete
  3. Klakar la Mr PON dekat bahagian komen blog ni~ahaks
    http://shafinazm.blogspot.com/2012/07/shafinazs-day-out.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. muke pempuan tu macam benggali
      buruk aku tengok
      ada hati nak cakap omputeh
      geli aku tengok muka dia.
      mcam muka lelaki
      sial tui

      Delete
    2. Tu lah noob sape soh gatai...

      Delete
    3. serious hebat idea wayang kulit star wars tu. aku harap ia dapat memuaskan hati pengasas ajaran UNIVERSAL AL-ISLAM STAR WARS SUFI TENDAI SINGA KNIGHTS ACADEMY, YMM Sheikh Raja Prof. Dr. Haji Izzuddin Shah.

      Delete
    4. oh ya anon yang kat atas tu, terima kasih kerana menaikkan nama aku ya dan spam komen kat blog aku... kutuk2 pun masuk jugak ko ye kat blog aku

      Delete
    5. Bersabarlah wahai Prince Of Noob..Aku juga tertawa kecil apabila melihat penulisan saudara didalam blog shafinazs..Saudara kelihatan diperbodoh-bodohkan dan dianggap pelacur..Ia adalah satu penghinaan..Namun, maafkan aku, aku hanya tertawa kecil..Anggaplah ia hanyalah gurauan..Jangan simpan didalam hati..Terimalah pantun dari aku :

      Kenangan manis dibawa waktu,
      Kenangan pahit hanyalah sementara,
      Perkara yang sudah biarlah berlalu,
      Biarkan kebodohan melacur diri hilang di sana..

      Delete
    6. What an excellent pantun! really inspiring!

      Delete
    7. ^ u re wrong, that pantun beyond excellent k!lulz

      Delete
    8. Astro beyond

      Delete
    9. Biarkan kebodohan melacur diri hilang di sana +10000

      Delete
  4. Ayahanda Malim Gagak19 October 2012 at 12:16

    buat apa dibuat karektor orang barat
    patut di buat karektor pemimpin kita YAB NAJIB TUN RAZAK
    itu yang pasti
    kata di kota. janji di laksana
    3line/// aman maju jaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maafkan saya Ayahanda Malim Gagak, bukan niat saya untuk menuturkan mahupun menunjukkan sifat kurang ajar..Namun, saya ingin meluahkan rasa meluat kepada saudara diatas sifat saudara yang cuba bermegah-megah diatas kumpulan yang mengamalkan sifat "amal makruf, nahi mungkar"..Ia adalah suatu kesalahan apabila saudara menunjuk-nunjuk identiti saudara dikalangan umum..Ia adalah bercanggah dengan prinsip kumpulan..sekiranya tingkah laku saudara disedari ahli kumpulan, perkataan "kutip" akan dikeluarkan tanpa ragu oleh ayahanda kawasan..minta diperbetulkan minda-minda ahli kumpulan..Ia adalah tanggungjawab bersama..

      Delete
    2. Ayahanda, nak sign?

      Delete
    3. Ayahanda, nak tahi?

      Delete
    4. Amal Makruf Nahi Mungkar...tapi ayahanda sendiri yang kuat togok arak, tak semayang 5 waktu....orang yang macam ini ke yang nak dijadikan contoh anon2 di bawah...ppppui

      Delete
    5. Ayahanda Malim Gagak19 October 2012 at 22:03

      kalian jangan biadap dengan AYah2 3line
      kami mampu cari anda di pelusuk mana pun

      hormati kami
      ayuh bangkit bersama kami menentang Anwar JUbur

      jangan terpedaya
      anak muda sekarang makin bodoh
      ayuh bersatu

      aman mulia sepakat 3line///

      pesanan- jangan lupa tontot Pe3

      Delete
    6. pegi mati 3line..bulan puase berjudi, perangai cm sial, mlm2 main motor kt don umah org OKU.. Ni ko panggil sepakat? Sepakat g neraka..

      Delete
  5. ntah pape ntah ebook tue...

    ReplyDelete
  6. Star wars cakap Kelantan wOHA!

    ReplyDelete
  7. Interesting, entah macam mana la Tok Dale tu nanti nak buat suara Dah Vadeh.

    ReplyDelete
  8. RAKYAT2 ANON SEMUA MARILAH KITA BERSATU MENENTANG SEGALA KEJAHATAN!

    BOLE BETA TUJU LAGU..

    Bersatu Kita Bersatu
    Dengan Setia Berganding Bahu
    Jiwa Teguh Berpadu
    Kita Rumpun Melayu

    Bersama Kita Bersama
    Mendukung Hasrat Semua
    Berjasa Pada Bangsa
    Agama Dan Negara

    Lambang Kita Yang Gagah
    Dipandang Mulia Dan Indah
    “Bersatu, Bersetia, Berkhidmat”
    Cogan Katanya
    ANON Terus Mara
    Untuk Rakyat Malaysia


    RAJA ANON

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon perang ke atas Brader Cool_88... Dia berada dalam wanted list kita untuk dibunuh

      Delete
  9. brader cool bajet cool..puiii..umur baru 24thn..

    ReplyDelete
  10. YE MARI KITA HANCURKAN brader ccol_88 DEMI BANGSA DAN NEGARA YANG TERCINTA!!

    BOLE BETA TUJU LAGU..

    Bersatu Kita Bersatu
    Dengan Setia Berganding Bahu
    Jiwa Teguh Berpadu
    Kita Rumpun Melayu

    Bersama Kita Bersama
    Mendukung Hasrat Semua
    Berjasa Pada Bangsa
    Agama Dan Negara

    Lambang Kita Yang Gagah
    Dipandang Mulia Dan Indah
    “Bersatu, Bersetia, Berkhidmat”
    Cogan Katanya
    ANON Terus Mara
    Untuk Rakyat Malaysia


    RAJA ANON

    ReplyDelete
  11. Alvivi Porn YANG TIDAK KISAH VIDEONYA TERSEBAR
    VIDEO NYA

    ReplyDelete
  12. sebenarnya entry ni best...boleh komen pasal design la...pasal cerita lain pulak ke...nak buat drama English ke..apa ke..
    Tapi maleh loh...penuh dng komen hamjad anon aje.
    Boleh baca je la.... ikut kau la Obe oii...nak page 105+ juta punya pasal ke...
    (lepas ni aku pulok kena baham dng anonok syilake semua ni..ikut korang la...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rileks... Kami semua sudah bertaubat... Keamanan yang diimpikan di blog ini telah dipersetujui melalui Raja Anon terhadap puak Penentang... puak Penentang telah berjanji akan memberikan keamanan selagi mana Perempuan yg komen di blog ini tidak diganggu... Alhamdulillah, merdeka!!!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails