Wednesday, 18 September 2013

Serius Sadis - Issa : Pembuat Senjata Di Syria Berumur 10 Tahun (15 Gambar)


Kasihan

Perang saudara di Syria sudah berlanjutan selama lebih dari 30 bulan. Dianggarkan 100 000 orang dari kedua-dua belah pihak bertelagah telah terkorban. Kedua-dua pihak juga bersalah melakukan jenayah perang seperti membuah askar musuh yang ditangkap dan membunuah kanak-kanak. Paling menyedihkan tentang konflik di Syria ialah kanak-kanak yang missing their childhood. Kerana kekurangan tenaga pekerja, kanak-kanak seperti Issa terpaksa bekerja sebagai pembuat senjata. Issa (10) membina pelancar dan peluru mortar untuk kegunaan askar Free Syrian Army. Beliau bekerja di kilang milik bapa beliau di Aleppo selama 10 jam sehari dan hanya bercuti pada hari Jumaat. Kinda sad isn't it. Jika konflik ini berakhir apakah masa depan kanak-kanak seperti Issa? 

Laporan asal Hamid Khatib/REUTERS




51 comments:

  1. On the other side of story,

    Bagusnya budak ni berdikari dan bukan hanya menghadap Ipad sambil jerit "Nak tengok Boboboy!" sampai bateri Ipad weak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. respek ini budak, semoga Allah mrahmati perjuangan FSA

      Delete
    2. Buruh paksa kanak2 kau berdoa Allah merahmati FSA?? Tiada kanak2 di dunia harus dijadikan alat perang. buduh jgn ditunjuk sila suruk bawah bantal..

      Delete
    3. Bekerja di kilang milik bapa sendiri.. Buruh paksa apa nya? Belajar selok belok menguruskan kilang senjata dari kecil. Dah besar boleh besarkan perniagaan bapa. Dari dipaksa tgk ipad untuk diamkan anak dan membesar jadi pekerja dgn hutang pelajaran, hutang kereta, hutang rumah... :) budak ni xada hutang dan ada perniagaan sendiri nnt.. Ko ade?

      Delete
    4. apabila keadaan perang korang ingat bebudak boleh duduk memain ipad dan pi main kat padang mainan ke...belajar la sejarah dan sejarah agama korang.cakap je pandai tapi kureng

      Delete
    5. Meanwhile in Merehsia.....

      Delete
    6. nak ipad nak tengok boboboboy...
      sampai bateri weakkkk

      Delete
    7. x rasa pn budak ni buruh paksa..budak ni sndiri pilih utk join..
      nk jihad kt luar,senjata terlalu berat utk die pikul..so ni je la die mampu buat..
      sekurang2nya kecik2 dh reti gune caliper,habis perang,experience ade,bole jd military engineer kot~..:D

      Delete
    8. kepala babi ko dia sendiri pilih....
      ko issa ke cakap bagi pihak dia..??
      dalam perang kanak kanak takleh join laa..
      itu nabi pon ada cakap..
      dan membina senjata ialah sebahagian daripada peperangan..
      bana punya anon 02:13

      Delete
    9. yg menghentam ni pernah rasa suasana perang ke? ko tahu tak sekolah smua dh musnah..cikgu pun ramai dh mati..nk pegi skolah mcm mana? dari mreka duduk termenung tak tahu buat ape,atleast dia tolong bapak dia 'berniaga'...kebetulan bapak dia hanya pandai buat snjata..kalau bapak dia jual air,rasanya ko tak bising mcm poyo sgt kat sini..hasil ni lah dia bole dpt makan..kwn2 issa yg lain tu ramai yg kebulur..ade ko nak sponsor dia makan kat sana?? jd hero kt sini bolela...

      Delete
    10. Lame. Ni pn nk gadoh. Mcm bodo jer. Semua nk pertahankan pendapat masing2 yg bajet betol sgt mcm laa korang kat tmpt budak tu.

      Delete
    11. Nak zakar..?!!

      Delete
  2. tony stark in progress

    ReplyDelete
  3. 1st hahaha...aku lah org pertama syahmie

    ReplyDelete
  4. kepala otak lu berdikari

    ReplyDelete
  5. dia bekerja tanpa memikirkan kematian akan menimpa. bersyukurlah kita.

    ReplyDelete
  6. cuti hari jumaat!

    ReplyDelete
  7. the original tony stark. :)

    ReplyDelete
  8. Burung tu nak bisjut.

    ReplyDelete
  9. little tony stark before become ironman...

    ReplyDelete
  10. syukur malaysia aman..


    p/s: kejap lg aku digelar macai detected

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^okey, you wished for it. so, macai detected.

      Delete
    2. bajet cool laa tu cakap syukur malaysia masih aman. dah huru hara nanti takde masa nak online dah. hehe

      Delete
    3. Kecoh...perangai sekor2 mcm kelentit.
      .tony stark keje kilang senjata x plak korang bising.

      Delete
    4. Kecoh...perangai sekor2 mcm kelentit.
      .tony stark keje kilang senjata x plak korang bising.

      Delete
    5. Sila hisappppp kemaluan Rosmah Mansor...

      Terima Kasey

      Delete
  11. semua foto tu tipu. Tu semua sekadar nak raih simpati jer. :(

    ReplyDelete
  12. semoga issa dipermudahkan segala urusan didunia dan akhirat. bersyukur dengan keadaan dimalaysia. walaupun tak brapa aman, tapi kite semua dapat menjalankan aktiviti masing2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anon 17:30 puki la lu

      Delete
    2. Anon September 2013 10:07 >>> Bapak ko tak boleh klimaks !!!

      Delete
  13. dipaksa bekerja ????? jgn jd bodo la admin..cri fact yg straight..dorg mmg k tlong fsa 2..bdk2 kt sne semua syg fsa ni..ko je yg bodo..

    ReplyDelete
  14. tenang je adik ni jalan mesin lathe..budak kat sini pon tekibil2 nk jln mesin..hoho

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah , semoga terus berjihad isa . ajar abang buat senjata boleh ? syukur malaysia masih aman

    ReplyDelete
  16. apakah masa depan kanak-kanak seperti Issa? masa depan diorang akan jadi gemilang, pakar pembuatan senjata, demi menjaga daulah islamiyah

    ReplyDelete
  17. membuah dan membunuah KEPALA BANA KO OBE

    ReplyDelete
  18. Negara2 Islam ni perang x habis2. Dah jatuh diktator still nk perang lagi. Pastu salahkan Barat padahal perangai sendiri yg bebal. Pegi mampos.

    ReplyDelete
  19. kesian budak ni.. tak patut kerja ni dia kena buat. bahaya betul


    Entri Baru Update : Putihnya Cafe Sukan Cakna

    ReplyDelete
  20. Clearly this photo meant to create propaganda. to give the US (the so called World police) more reason to invade Syria just like they did to iraq, afghanistan etc. I say US should mind their own business. its us the Muslim countries that should settle our own conflict once and for all.
    oh wait we cant... becoz our leaders who have brains and balls the size of a pea are busy living in luxury and lies.

    ReplyDelete
  21. kecik2 dah di ajar berjihad.malaysia kecik2 dimanja2.besar jadi sampah.wakaka

    :isu gossip hangat hari ini :

    isu hangat julia perez bikini terlampau
    julia perez bikini leaked

    isu hangat fida ibrahim buang tudung
    Fida ibrahim nekad tidak bertudung kembali

    ReplyDelete
    Replies
    1. contoh terdekat sila lihat diri sendiri yer...warga sampah je duk sebar gosip bodo...ini sebab semasa kecilnya dimanja2kan...

      Delete
  22. missing their childhood samalah nasib dengan Puan Jenab yang missing ini action

    ReplyDelete
  23. bakal jd tony stark

    ReplyDelete
  24. propaganda syiah!!!xkan budak usia 10 tahun boleh buat senjata...kalu jadi buruh paksa gali lombong percaya la..saja nak burukkan mujahidin FSA konon menindas kanak2...jahat punya syiah...neraka jahanam la tempat kau!!!

    ReplyDelete
  25. tak payah korang nak gaduh.gaduh budak tu bersalah ke apa ker...
    doakan kesejahteraan beliau dan rakyat syria keseluruhannya....amin...

    ReplyDelete
  26. Besar nnt boleh la jadi pengganas.

    ReplyDelete
  27. the future of Tony Stark,IRON MAN 4 OTW...hahah

    ReplyDelete
  28. INI SEMUA SALAH NAJIB!!!!!HAAHAHA

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails