Monday, 24 September 2012

Serius Klasik - Restoran McDonalds Pertama Dunia (10 Gambar)


Permulaan obesiti!

Sekarang sedang musim orang gila membeli Samurai Burger dari McDonalds. Kami tak rasa lagi pasal kami tak ada duit nak makan fastfood. Blogger miskin makan mamak sahaja untuk mengisi perut. Tahukah anda bagaiman rupa restoran McDonalds yang pertama di dunia? 

McDonalds pertama dibina pada Disember 1948 oleh pasangan adik beradik Richard dan Maurice McDonald di San Bernadino California. Pada awalnya McDonalds ialah sebuah diner yang menjual pelbagai makanan tetapi Richard dan Maurice menyedari mereka lebih banyak menjual hamburger, kentang goreng dan milkshake berbanding makanan lain. Mereka mendapat idea untuk membuka restoran yang hanya menyediakan menu yang kecil tetapi dengan servis yang pantas. Maka konsep restoran "makanan segera" pun tercipta dan cara makanan dihasilkan di McDonalds banyak dipengaruhi sistem assembly line kilang pembuatan kereta Ford.  Pada waktu ini maskot McDonalds bukanlah Ronald McDonald tetapi Speedee. 

Kami tak pasti bila restoran McD pertama sekali dibuka di Malaysia. Apa yang pasti restoran McD yang terletak berhampiran Jaya Supermarket, Sekysen 15 Petaling Jaya ialah MCD yang pertama sekali kami pergi. Siap masuk dalam filem Gila Gila Remaja. Good times!


Laproran asal AIPetcher
 

22 comments:

  1. tahi la, mamak harge standard mekdi kot

    ReplyDelete
  2. McD mahal dan tak sedap. Baik aku makan Otai Burger, jauh lagi sedap. lepas tu air beli kat kedai runcit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang ikhlas ka kata otai sedap??

      Delete
    2. rasa otai burger cam fapp!! dahlaa mahal tak sedap..puih!!

      Delete
  3. kesembilan!

    alaaa salah seksyen pon nak kecoh. mak hang belen!!

    ReplyDelete
  4. obr slowpork gile.. org laen dh post menatang ni lame dh

    ReplyDelete
  5. Sekarang aku tahu kenapa Mc D menjadikan US negara maju. The same reason mahasiswa UKM sorang tu kata Mc D punca Sarawak maju gak.

    Btw whaw if kombinasi Innocence of Muslim & Mc D berlaku:
    http://mynameisnazir.blogspot.com/2012/09/the-innocence-of-mc-d.html

    ReplyDelete
  6. McDonalds pertama Malaysia dibuka pada 1982 di Bukit Bintang...
    http://arkibnegara.blogspot.com/2012/08/restoran-mcdonalds-pertama-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  7. Mcdonalds yg ko ckp masuk dalam filem gila2 remaja tu sebenarnya di shoplot area ampang.satu deret kedai basikal Joo Ngan tu..berhampiran Ampang Point.

    ReplyDelete
  8. McD pertama kat BB .... tahun 88 kalau tk silap... Zmn tu semua burger pack dlm bekas styrofoam bukan bungkus dlm kertas... the 1st day dia bukak tu aku ingat whole day FOC...

    ReplyDelete
  9. McDonald's Malaysia opened its first restaurant at Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur on 29 April 1982.

    ReplyDelete
  10. lagi mempromosi produk yahudi!
    -lapar la,burger samurai satu.

    ReplyDelete
  11. Salam pada semua...
    Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

    Harga serendah RM1.50/pcs.

    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    terima kasih admin

    ReplyDelete
  12. saya baru lihat foto2 ini, sangat mengesankan ya MC Donalds nih
    nice share

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails