Wednesday 30 May 2012

Serius Klasik - Model Asal Nostormo Dari Filem Alien (18 Gambar)


Nerd!

Ok film nerds! This entry ialah khas untuk anda. Semalam aku paparkan beberapa gambar dalaman dari set filem Prometheus, prekuel kepada filem Alien arahan Ridley Scott dari tahun 1979. Hari ini mari kita lihat gambar pembinaan model skala besar pesawat angkasa Nostromo. Sebanyak 3 versi Nostormo dihasilkan sepanjang penggambaran Alien. Setiap satunya bersazi 30 cm, 1.2 meter dan 3.7 meter. Model-model ini dihasilkan oleh Martin Bower dan dibina sepenuhnya dari papan lapis dan plastik. Bahagian permukaan model kemudian diperincikan dengan bahagian model plastik kapal perang dan kereta kebal babi memberi feel yang realistik.

Pada awalnya Nostromo sepatutnya bewarna kuning namun setelah 6 minggu penggambaran ianya dicat semula mengikut kehendak Ridley Scott. Selepas habis penggambaran model gergasi ini dihadiahkan kepada Bob Burns, seorang pengumpul prop filem di Los Angeles. Kerana kekurangan ruang menyimpan ia terbiar di luar selama 20 tahun. Pada tahun 2009 model ini dibaik pulih oleh pekerja The Prop Store kerana mereka menyedari betapa ikonik dan beharganya Nostromo kepada film historian dan geeks seperti aku. Thank god! Semasa proses baikpulih mereka menemui bangkai seekor possum di dalamnya. Holy shit! Silalah enjoice beberapa gambar pembinaan model ini. I can't wait for Prometheus dan gambar dibawah boleh dijadikan warm up kepada prequel filem Alien yang akan muncul tak lama lagi.

Interestingly anda boleh melihat genesis rekaan Prometheus pada model Nostromo. Nice homage there!
Awesome!

Laporan asal Eavesdropping

6 comments:

  1. they never said its an alien prequel...its totally a different path/story...but set in the same universe...

    ReplyDelete
  2. First time AKU tengok movie Alien ni masa AKU darjah satu way back in 1979 kat Ipoh. Damn scary since the Alien looks very convincing. Up until now, scene alien kecik yg keluo dari perot tu memang awesome.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails