Saturday, 22 November 2014

Serius - Malaysia's Unwanted : Kehidupan Pelarian Di Malaysia Yang Sukar


Oh Dear

Kita harus bersyukur menjadi rakyat Malaysia di bumi Malaysia. Sure harga barang naik dan jika anda kelas pertengahan anda tak layan BR1M but at least kehidupan anda tidak sesukar kehidupan pelarian di Malaysia. Kami kerap dengan rintihan pelarian Rohingya di Malaysia. Larikan diri dari dibunuh di Myanmar kerana mereka muslim. Datang ke Malaysia sebuah negara Islam contoh untuk kehidupan yang lebih baik tapi end up getting abused here as well. Agak sedih melihat dokumentari ini. Jika apa yang diceritakan oleh pelarian di bawah adalah benar ianya sangat memalukan Malaysia. 


11 comments:

  1. Oh Rozana

    Dimana bisjut & royi?

    Jejaka bangla menepis bayangmu
    Mengenang cerita saat bangla bersamamu
    Ada RM10K
    Masuki ruang hatimu

    Dimana RM10K
    Ingin aku mencari
    Ingin ku mengulang
    RM10K yang tertunda

    Masih adakah bisjut & royi kepadaku
    Masihkah engkau sayang kepada jejaka bangla?
    Dalam sendiri ku menunggu
    Datanglah jejaka bangla
    dengan RM10K

    Nak bisjut?
    Nak 10K?

    ReplyDelete
  2. Ketagih sajak bisjut royi22 November 2014 at 14:28

    Bangla bisjut royi sila komen!!!!

    ReplyDelete
  3. ala obe.aku nak tanya ko duduk area umah medium cost apartment kan?cer ko duduk sebulan kat low cost flat tengok lah macam mana ko boleh pergi hidup dengan PATI ni.NGO yang ye2 nak tolong tu pun security dia immigran yang ntah2 kena aniaya jugak.kikiki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang tau cakap je bro, die tak kene duduk dengan dorang tak tau ape rase. dorang ni pengotor. lepas tu buat kepala...

      Delete
  4. refugees @ pati kat semenanjung habis nak dibanteras.. refugees dkt sabah pila diternak utk dan diberi imm13 dan akhirnya ic biru..ada yg lbih instant, baru seminggu sampai, sdh ada ic biru.. syaratnya cuma perlu vote BN.. tak lama, origin sabah (kami) jadi pelarian d tempat sendiri... MB sabah pun org sulu.. semuanya dari mastermind federal government... F**K GOVERNMENT!!!

    ReplyDelete
  5. Hi, lets make USD$25 in just a single click ------> http://peruserpaid.com/?ref=36355

    ReplyDelete
  6. Mula-mula aku terkejut gak dokumentari ni.... x sangka kejam jugak authorities Malaysia ni. Sekali keluar plak Bar Council... hmmmm memang bacing la. Immigran ni kalau berlembut ingat diorg x dtg lagi ke sini lagi? Pi mampus la konvensyen Geneva ke apa. Janji rakyat sendiri aman. Dok sibuk pi sara imigran tu buat apa. Rakyat sendiri pun ramai yg x makan.

    ReplyDelete
  7. Masuk ke Malaysia secara haram, banyak lak komplen ... nama pun PATI ... tanpa izin ... kalau duk negeri dorang sendiri, aku pasti sangat hidup dorang lebih teruk lagi ...
    Dokumentari ini mengesahkan bahawa PATI ini semua manusia busuk, menumpang negara orang, jejaskan pendapatan anak bumi dan terlampau banyak jenayah yang berlaku....
    Jangan diberi muka pada mereka ...

    ReplyDelete
  8. makasih banyak MBAH atas bantuannya
    melalui angka BOCORAN sgp ( 4D ). alhamdulillah
    utang2 keluarga kami DI BANK BRI sudah lunas semua BERKAT
    KEBAIKAN HATI/BANTUAN angka bocoran dari MBAH HARNO
    bahkan kami SUDA bisa buka usaha bersama keluarga
    jika butuh angka BOCORAN/jitu hub MBAH HARNO
    d i=> 0821 8812 7210
    ( INI FAKTA BUKAN CUMA SEKEDAR JANJI MULUT AJAH
    BENAR-BENAR TEMBUS 100% ( 4D ) DEMI ALLAH KAMI
    UDAH BUKTIKAN SENDIRI ,YG INGIN MERUBA NASIB
    MAKASI MBAH HARNO……

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails