Tuesday, 3 December 2013

Serius LOL - #OhMyMalay : Bahasa Malaysia Tahap Dhaka #2


Oh dear.

Tiba masanya warga Bangladesh di Malaysia masuh sekolah semula. The irony is this BANGLADESH spelling lebih mudah difahami dari bahasa REMPIT yang digunakan oleh remaja melayu. Boom Boom for the win!




Laporan asal @Anasnajmie

26 comments:

  1. Replies
    1. A free strategy game in which all the virtual currency can be converted into REAL MONEY!

      Each player has the opportunity to: work, set up companies, run for the government, recommend referrals, gain military ranks and build their own organization.

      Thousands of Malaysian have joined, come together we develope our country.

      Join now.. Without any Investment plus Free Tutorials/Questions/Cashout prove by our fellow Malaysian members through forum & FB Group Page

      We will help You!

      Cash Out Instantly!!

      click here to register --> MG_Malaysia

      Delete
  2. kah kah kah..boom memang epic..vera ta bole, kincin boleh jatuh kedudukan epic di tangga ke -2.

    http://kartunster.blogspot.com/ :)

    ReplyDelete
  3. hapa yini worang cha kap da...????

    ReplyDelete
  4. pasang mosy tu ape ?? nak contact macam mana no phone pun takde,design bisnes kad pun macam nakharon

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasang mosaic atau pasang tiles. :)

      Delete
    2. Yelah. Asal dapat faham pun dah okay. Cuba korang baca naskhah asal Sejarah Melayu atau Hikayat Hang Tuah. Lagi pening ejaannya.. eja bangla ni dah boleh faham dah jua.

      Delete
    3. pasang bumbung - 'boom boom'

      Delete
  5. Ini adalah permulaan mereka cari makan , sememangnya byk kurang , eja pun silap . tapi dorg ada usaha wei , dorg fight .korang semua bodoh ke apa kutuk bangla ? kita patut terkejut dan respek , they make some effort . ini adalah kemajuan bangla. diorg datang dari negara diorg cari makan kat negara kita. sanggup buat macam2 walaupun takdak ilmu untuk tambah pendapatan . kita bagaimana ? ada ilmu tapi tak ada usaha , yang kita tau apa ? kutuk , maki diorg . kita penah ke rasa nak keluar negara cari makn kat negara luar , ke negara yg matawang yg lebih tinggi dari malaysia , korang tak berani kan ? jangan terkejut nanti bangla kaya dari kita suatu masa nanti . -bernama

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku setuju dengan anon. time ni ramai dok gelak2, tapi tengok beberapa tahun lagi dia lebih kaya dari kita yang gelak2 ni walau subjek BM kita dapat A+ masa SPM

      Delete
    2. Yup. Bukan nak sokong Bangla ni...tapi dari segi effort memang respek. Macam kita, sanggup pegi Japan, Korea, kerja lo class dulu? Kerja smpai boleh ada nama boleh buat kad, bahasa lintang pukang dulu? Australia Singapore tak aci la. Bahasa boleh gagah lagi.

      Delete
  6. Resepi Ayam Penyet Wong Solo
    Took me awhile nak compilekan resepi ni.. coz my friend ade yang mintak.. tp sbb bz sangat takde masa harini baru dpat compilekan.. i love to eat ayam penyet so so much.. especially wong solo punye.. mmg terbaik.. kdg2 kalau mengidam nak makan wong solo tu.. tak kira la hujan pon sanggup redah...
    asalkan dpat makn.. then decided to make one at home.. banyak kali try jugak buat..so yang ni slightly the same with wong solo one... amik dari sane dari sini... tapi bab sukatan tu tak berapa nak sure la.. sbb salu masak mmg agak2 je... ok here it is...


    Untuk Ayam
    1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
    ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
    ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
    3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
    1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
    1 sudu besar Serbuk Kunyit
    ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
    3 ulas Bawang Putih
    1cm Halia
    Sedikit Air
    1 sudu kecil Garam
    Minyak masak untuk menggoreng

    Untuk Sambal
    Segenggam cili padi merah
    3 ulas bawang putih
    tepung jagung secukup rasa
    2 sudu minyak masak

    Untuk Nasi
    2 pot beras rendam selama 2 jam
    Sehelai daun pandan

    Untuk Sambal Terung
    3 biji cili merah*
    segenggam ikan bilis*
    tomato*
    4 ulas bawang merah*
    3 ulas bawang putih*
    1 inci belacan*
    2 sudu besar cili kisar
    air asam jawa
    kicap
    garam dan gula secukup rasa
    terung panjang (belah 4, potong senget2)
    minyak masak 4 sudu

    Untuk sambal kicap
    cili padi segenggam
    3 ulas bawang putih
    kicap ABC saus manis

    Lain- Lain
    tempe (potong kecik2)
    tauhu (kalau yg tebal tu, bahagi dua then potong segitiga.. so dapat 4)
    daun salad
    timun

    Cara- cara menyediakan:-

    Untuk ayam

    1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus
    2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini
    3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.
    4. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
    Untuk Nasi
    1. kukus nasi dlm loyang wat kek yg bulat tu.. kalau ade mangkuk kecik2 yg peniaga nasi kukus wat tu lagi bagus..
    2. letak daun pandan dalam air kukusan.

    Untuk Sambal
    1. tumbuk bawang putih sampai lumat... lepas tu masukkan cili padi.. tumbuk jugak tapi takyah lumat sangat...
    2. panaskan minyak..
    3. masukkan bahan yang dah tumbuk tadi..
    4. masukkan air tepung jagung (tepung jagung tu sikit je.tak perlu banyak sangat, nanti jadi cam gam)
    5.kacau2 and angkat.. xyah buh garam

    untuk Sambal terung
    1. tumbuk bahan bertanda *
    2. panaskan minyak
    3. masukkan bahan yang dah ditumbuk.. kacau2
    4. masukkan cili kisar.. masak sampai pecah minyak..
    5. taruk air asam jawa, garam, gula kicap..
    6. campurkan dengan terung yang dh digoreng

    Untuk sambal Kicap
    1. tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
    2. tuangkan kicap abc.. (jgn bnyk sgt.. nanti cair.. kicap wong solo kan pekat.. kalau tercair, tambah balik bwg putih ngn cili padi biar balance balik)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini la dia melayu . tak habis habis komen resipi. patut la gemuk nak mampus. makan je memanjang

      Delete
    2. kau ke anon yg bagi resipi hari tu? Apa barang...aku tengah tunggu anon yg hobi paste cerita lucah tu aje....bila banned anon, terus kulup...takut bayang2 sendiri...padahal nama nickname kt sini pun bukan real. Insaf kejap, smpai Obe bukak anon balik.

      Delete
  7. Pemasaran Emel Pukal - Apakah Kesannya Terhadap Bisnes Anda?

    jom dapatkan maklumat lebih lanjut di http://perniagaanpemasaran.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. obe pun kena masuh sekolah rasanya

    ReplyDelete
  9. hina sangat ke bangla ni?diorang datang malaysia sebab negara kita kekurangan pekerja...so tak hairanlah lah ramai pekerja asing datang negara kita..korang jangan ingat bangla2 ni bodoh tak sekolah..jangan terkejut kalau ada bangla kerja cleaner pangkat phd lagi...

    ReplyDelete
  10. Want To make easy money.
    Find out more
    >> http://www.cashforvisits.com/index.php?refcode=178502

    ReplyDelete
  11. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

    OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

    DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

    TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

    DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

    TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

    INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

    IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















    ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

    ReplyDelete
  12. http://Youthweeklypay.com/?invite=39575

    ReplyDelete
  13. http://tasks4job.com/?refer=57421

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails