Tuesday, 3 December 2013

Serius - 1000 Penunggang Basikal "Mati" Ketika Demo Keselamatan Jalanraya (10 Gambar)


Die-Ins

Kota London dipenuhi dengan penunggang basikal dan setiap tahun ratusan meninggal dunia kerana digilis. Penunggang basikal di London sudah mencuba selama beberapa tahun supaya undang-undang jalan raya diubah bagi memastikan keselamatan mereka dijamin. Bulan November yang lalu 6 orang penunggang basikal mati digilis. Jumaat lalu seramai 1000 orang penunggang basikal "mati" secara beramai-ramai bagi memprotes kenyataan Datuk Bandar London Boris Johnson yang menyalahkan pemandu basikal sepenuhnya atas jumlah kematian yang tinggi. Demo mati beramai-ramai ini diadakan di hadapan ibu pejabat Transports of London. Mereka mendesak supaya undang-undang digubal bagi memastikan keselamatan mereka dan pembinaan lebih banyak lorong basikal yang menelan belanja GBP 600 Juta.

Apa pendapat anda. Adakah demo sebegini wajar? 





Laporan asal Inhabitat

13 comments:

  1. hahahah kelakar nk jalanraya semua..sama taraf dgn motor/motorkar..tp xnk byr roadtax..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A free strategy game in which all the virtual currency can be converted into REAL MONEY!

      Each player has the opportunity to: work, set up companies, run for the government, recommend referrals, gain military ranks and build their own organization.

      Thousands of Malaysian have joined, come together we develope our country.

      Join now.. Without any Investment plus Free Tutorials/Questions/Cashout prove by our fellow Malaysian members through forum & FB Group Page

      We will help You!

      Cash Out Instantly!!

      click here to register --> MG_Malaysia

      Delete
  2. semak betul la demo2 ni, nasib ada awek basikal. kalau tak suka tukaq kerajaan teros.

    ReplyDelete
  3. i have to be honest..ni demo bodoh..banyak lagi benda lebih berfaedah yang kita boleh buat dari buang masa berdemo macam ni..

    ReplyDelete
  4. stupid org yang komen kat ats ni..just because we dont pay roadtax we dont have the right to bike on the road??thats bullshitt..they also have a right to do what their love. and protect themselves..kalau kerajaan x nk degr masalh depa, what option they have beside to demo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totally agree.. Pejalan kaki x bayar roadtax.. So pejalan kaki xleh melintas jalan?..

      Delete
    2. tahniah kerana telah memberikan soalan yang paling bangang sekali pada malam ini

      Delete
    3. aku pun naik basikal jugak kadang2. Tapi sorry la,even you typed this in English, doesnt make you right. kalau setakat nak hak guna jalan, boleh je kot. Tapi kurang cekadak la sikit. Aku paling menyampah, apa pun tak bayar, komen itu ini. Kalu motor komplen diorg xselamat, lpas tu demo tidor atas jalan, boleh tahan lagi. Dah bayar roadtax. Kalau basikal, guna jalan tak per je...tapi faham sendiri la kalau2 bahaya, mcm kes motor la... Dlm kes British cyclist ni, kalau dah tahu kos jalan basikal GBP 600 Juta, demo kat gomen,suruh buat tax basikal, supaya boleh buat jalan.

      Delete
    4. @Uncle Ardz... apa punya logik la kau pakai ni. Takat nak lintas takper je. Yg tak boleh tu, jogging, merangkak, skipping, bergolek dll..tengah jalan, skali dgn moto kereta. Bukan sebab bahaya. Sebab tak bayar road tax. Ok?

      Delete
    5. "Bukan sebab bahaya. Sebab tak bayar road tax. Ok?" ayat ko ni penuh dgn kebangangan

      Delete
  5. sane pesat membangun menunggang basikal da jadi profession terutamanya utk penghantaran barang2 courier .aku setuju mereka mahukan hak tp aku x setuju mereka buat demo. tp masih masuk dek akal sbb mentaliti dorang di level lain. klu kat malaysia ni penunggang pon x tau adab. kayuh pon nak dok penuh satu lane ataupon nak dok second lane.x alert dgn trafik sekeliling .melintas semberono. klu penunggang malaysia mintak macam2. hang panggey depa mai jumpa aku ,aku nak tenggalung kepala sekoq2

    ReplyDelete
  6. bes jgk tido ramai2 atas jalan camni. sambil2 demo, bleh juga berehat.

    ReplyDelete
  7. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

    OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

    DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

    TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

    DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

    TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

    INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

    IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















    ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails