Thursday, 17 May 2012

Serius Konsep - Masjid Didalam Menara Di Turki (9 Gambar)


Idea

Di bandaraya Istanbul ruang tanah untuk pembangunan sudah menjadi semakin sikit. Harga tanah juga sudah melanbung. Antara permasalahan yang wujud ialah tiada ruang untuk membina masjid baru untuk menampung penduduk yang semakin ramai. My dad was in Istanbul a while back dan dia cakap di Istanbul banyak betul masjid. Tapi bayangkanlah masjid yang ada sekarangpun sudah tak mampu menampung. Baguslah orang solat!

Anyways firma rekabentuk IND Architecture menghasilkan konsep masjid didalam menara dibawah. When you think about it this is a brilliant idea. Jika kini sudah ada mixed development building yang menempatkan pusat beli belah, kondo dan ruang pejabat mengapa pula tak boleh dimasukkan masjid ditengah-tengah menara tinggi. Brilliant idea. Cuma masalah yang aku boleh nampak ialah dari segi kestabilan struktur. Konsep rekaan IND masih cuba menerapkan rekabentuk masjid dengan 4 tiang diatas ruang solat kelihatan seperti menara Masjid Biru Istanbul. Nice!

in b4 "target kafir version of 911 is now available"






Laporan asal IND Architechture

12 comments:

  1. Replies
    1. apakah kebodohanmu sampai masjid pun ko nak fap..

      Delete
  2. nice one..
    @amilism.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. aku pikir mende same siot...

      Delete
  4. Another engineer's nightmare...

    ReplyDelete
  5. motif buat lantai tempat solat bertingkat? supaya semua jemaah leh nampak imam? mcm kat dewan kuliah pulak.

    blog oh lord of the ring

    ReplyDelete
  6. gayat..ahh..hehe btw canteq

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails