Saturday, 18 October 2014

Serius Indo - Perang Ketupat Bagi Menunjukkan Kesyukuran Kepada Tuhan Di Bali (10 Gambar)


Food Fight Bali!

Ketupat ialah makanan wajib ketika Hari Raya bagi orang Melayu Islam Malaysia. Di Bali ianya digunakan untuk "berperang" setahun sekali. Yeah di Bali ketupat akan dijadikan "peluru" yang dilontarkan antara satu sama lain. Kita lihat ianya seperti membazir tetapi mengikut warga Bali ia menujukkkan rasa kesyukuran kepada tuhan mereka yang memberikan rezeki melimpah ruah selepas menuai mereka mampu membazirkan makanan untuk food fight. Lepas perang mesti jalan raya bau busuk pasal ketupat basi!




Sumber Yahoo

13 comments:

  1. Replies
    1. Abih kau ingat diri beragama, boleh dikategorikan sebagai pandai? Pergi mati la faget, bawak agama kau sekali pergi mati.

      Delete
    2. eh kau nak butthurt kenapa? kau atheist ke? sian makbapak kau..see u in hell brader

      Delete
    3. KORANG DUA DUA NI BONGOK XDA TAMADUN.BAHALUL BODOH DAN SEANGKATAN DENGANNYA..SIAL BABI

      Delete
  2. kat malaysia pun ada budaya pembaziran ni... tapi pakai kelapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha!!!!!! deep ayat itu..

      Delete
    2. Tapi sekarang kelapa tu, dipungut balik, proses kat kilang, perah santannya dan dijual dalam kotak.

      Delete
  3. Melayu kalau takda Islam jadi mcam ni la. Syukur Melayu di Malaysia ni Islam. Terkawal sikit perangai buruk mereka.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. win betolla komen nko!!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails