Tuesday, 30 July 2013

Serius Indo - Muzium Gunung Merapi Di Yogyakarta (14 Gambar)


Muzium kemusnahan

Muzium Gunung Merapi ialah sebua muzium gunung berapi yang terletak di Sleman, Yogyakarta. Muzium ini dihbuka pada tahun 2009 dan ia mempamerkan artifak letusan Gunung Merapi yang sudah aktif sejak 1872. Di dalam muzium ini juga terdapat maklumat tentang bagaimana gunung berapi berfungsi dan fakta saintifik yang boleh menambah pengetahuan para pengunjung. Terdapat juga sebuah miniatur Gunung Berapi yang berfungsi seperti gunung berapi sebenar. Rekaan bentuknya pula seperti sebuah gunung berapi dan juga mengambil rekaan candi Hindu yang banyak terdapat sekitar Yogya. Semasa artikel ini ditulis Gunung Merapi kembali aktif dan boleh dilihat memuntahkan asap tebal. Kali terakhir ia meletup pada tahun 2010, 352 orang awam terkorban.

Ini bukan satu-satunya muzium gunung berapi di Yogya. Terdapat juga Muzium Sisa Hartaku yang dikendalikan oleh mangsa yang terselamat selepas ledakan 2010. Kami pernah paparkannya sebelum ini dan we have to say we prefer Muzium Sisa Hartaku than this one.
Laporan asal Yahoo

4 comments:

  1. first..assalamualaikum...:)

    ReplyDelete
  2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini YUSUF ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI RUSLAN SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI RUSLAN SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI RUSLAN SALEH di 0812-43477455 Untuk yg di luar indon telefon di +62812-43477455, Atau KLIK DISINI 2D 3D 4D 5D 6D saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI RUSLAN SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI Ruslan adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails