Thursday 27 February 2014

Flavors Orchard : Bandar Mesra Alam Di Kunming China (15 Gambar)


Pencemaran Sifar

China kini mengalami masalah pencemaran yang kronik kerana perindustrian melampau. Jerebu dari China kini "diexport" ke Jepun menyebabkan negara matahari terbit ini berang dengan China yang tidak mengawal tahap pencemaran negara mereka sehingga mereka juga terjejas. Kami pernah paparkan pencemaran air yang kronik di China sebelum ini. Jadi apakah yang ingin dilakukan China bagi memperbaiki mutu udara yang buruk ini?

Flavors Orchard ialah konsep bandar masa hadapan yang ingin dibina di Kunming China. Ianya rekaan arkitek Vincent Callebaut dan akan menjadi bandar tenaga positif pertama China. Tenaga positif bermakna bangunan di dalam Flavor Orchard akan menghasilkan tenaga lebih banyak dari yang diperlukan. Tenaga elektrik dihasilkan melalui penggunaan kincir udara dan panel solar yang terbina pada permukaan bangunan. terdapat tiga jenis bangunan di bandar ini setiap satunya dibina bagi mengoptimasikan penggunaan tenaga elektrik. 

Sebuah konsep yang menarik tetapi adalah ini semuanya sudah terlambat bagi China? Kami rasakan kesan jangka panjang pencemaran di China sudah terlalu kronik untuk dibaiki.Laporan asal Inhabitat

18 comments:

 1. first yeah..!!!

  ReplyDelete
 2. 3rd yeah baby!!!

  ReplyDelete
 3. 5th nak bisjut?

  ReplyDelete
 4. 7th jom follow..

  ReplyDelete
 5. 9th??? Nakharom pundek babi

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Kalau nak kata terlambat tu...boleh jadi kot. Kalau compared dng tahap pencemaran sekarang. Tapi tak mungkin pulak China akan kurangkan produktiviti sebab ni....so 30-40 tahun lagi pencemarannya meningkat je kot... so bandar ni okay la nak handle pencemaran masa depan diorang.

  Eh kejap. Apsal aku guna otak nak komen kat sini???
  Aku kat blogserius la....where contents are great...and comment are suck.
  11th......!!!!!!!!

  ReplyDelete
 8. Yg penting Khalid sila blah. faekah..macai2 blogger, org2 khalid sila bungkus kain baju.
  Azmin dan Anwar akan ambil alih teraju Selangor.

  HIDUP PKR!
  Perjuangan PKR gombak berjaya dgn strategi melangkah ke Putrajaya!

  ReplyDelete
 9. salam semua ,
  saya ada menawarkan bisnes mudah .. DEngan hanya bermodalkan RM 80 SAHAJA anda mampu menjana income sehingga 5 angka sebulan .
  Program ini adalah yang pertama di dunia dan saya rasa sungguh bertuah kerana program ini lahir di bumi malaysia ..
  Jadi APA TUNGGU LAGI !!! Layari laman web saya untuk mendapatakan makklumat lebih lanjut http://toneexcel.biz/?id=300159

  ReplyDelete
 10. winning ELEVEN

  ReplyDelete
 11. THIRTEEN ghosts

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails