Friday 19 April 2013

Serius Cool - Hacienda Napoles : Taman Tema Raja Dadah Pablo Escobar (20 Gambar)


Raja Dadah!

Ketika masih hidup, Raja Dadah Pablo Escobar mengawal 80% pasaran kokain dunia. Beliau dilaporkan mengeksport 80 tan kokain ke Amerika Syarikat setiap bulan. Dalam sebuah serbuan, sebuah pesawat milik Escobar berjaya ditahan pihak berkuasa dan 23.5 kokain ditemui dalam ruangan kargo. Beliau juga dikatakan memiliki harta bernilai USD 3 Billion.  

Hacineda Napoles ialah ladang milik beliau sebesar 20 kilometer persegi. Ianya adalah salah sebuah dari puluhan rumah milik beliau. Rumah agam ini dilengkapi zoo yang dipenuhi dengan haiwan yang diimport dari Afrika. Sebuah lapangan terbang juga dibina bagi memudahkan Escobar bergerak tanpa dikesan pihak berkuasa. Selepas kematian beliau pada tahun 1993, Hacienda Napoles dijarah oleh musuh-mush Escobar. Koleksi kereta Escobar dibakar dan rumah ini musnah kerana musuh beliau percaya Escobar menyimpan harta di dalam peti rahsia yang disembunyikan di dalam dinding. Ini semua hanyalah khabar angin dan tiada harta ditemui. 

Hak milik Hacienda Napoles diserahkan oleh kerajaan Columbia kepada kerajaan tempatan sungguhpun mendapat tentangan waris Escobar. Rumah agam ini kini menjadi tarikan pelancong yang mahu melihat tinggalan harta raja dadah terkenal dunia ini. Pesawat pertama yang digunakan Escobar untuk menyeludup dadah masuk ke Amerika Syarikat diletakkan di pintu gerabang utama. Sejarah rumah agam dan kisah hidup Escobar juga diletakkan sekeliling taman tema ini. Pada tahun pertama taman tema ini dibuka, 50 000 pelawat datang dari serata dunia. Kini Hacienda Napoles mempunyai sebuah taman air dan hotel 5 bintang bagi kegunaan pelawat. Aneh...... tetapi siapa sangka rumah raja dadah boleh menjadi taman teman mesra keluarag!
Laporan asal NPR

7 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. pehh siap ada hovercraft...

  ReplyDelete
 3. ltak la caption kat gmbaq... nak tau gak gmbaq pa...haha

  ReplyDelete
 4. abam obe ni lucu la.. hihihi..

  ni la akibat klu negara kucar kacir smpi dadah bermaharajalela.. hihihi..

  undilah kak.Ton...

  ReplyDelete
 5. escobar mmg kartel terhebat cam lucky luciano dan lain ..kalu layan cerita pasal kartel mesti tau..

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails