Monday 21 April 2014

Serius Cool - Skiways : "Bas Terbang" Di Pergunungan Catskill (16 Gambar)


Bas Terbang


Kereta kabel biasanya adalah seperti gerabak keretapi. Ianya ditarik dan tidak mempunyai kuasa untuk bergerak dengan sendiri. Tetapi Bas Terbang Skiway yang dibina di Pergunungan Catskill Amerika Syarikat adalah berbeza. Bas Terbang ini dilengkapi dua buah enjin 185 kuasa kuda yang membolehkan ia bergerak dengan kuasa sendiri. Ianya dibina pada tahun 1930 dan beroperasi sehingga 1956. Sebanyak 36 orang penumpang boleh dibawa pada satu satu masa dengan keadaan selesa. Sistem kereta kabel berbentuk bas ini adalah satu-satunya di dunia. Perkhidmatan Skiway dihentikan kerana kos penyelenggaraan yang tinggi dan ianya kerap rosak. So that is why zaman sekarang sistem kerata kabel yang digerakkan dari base station digunakan dan sistem sebegini sudah pupus. But you have to admit this flying bus is damn cooler than your usual cable cars. 


Laporan asal Jalopnik

9 comments:

 1. FAKTA MENARIK MENGENAI BAS TERBANG SKYWAYS

  Kelajuan bas sebenarnya bergantung kepada kelajuan bisjut yg dijual dengan harga eksport pasaran dari negara kepulauan samoa.

  Ini kerana bisjut mengandungi logam anti oksida yang digunakan untuk populasi ikan yang telah diternak dengan proses baja tiruan untuk mempercepatkan proses tumbesaran bisjut & royi.

  Bisjut yang disadur dengan besi titanium dari enjin bas kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu, ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin. Bisjut juga boleh dimakan bagi melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masaalah sembelit.

  Kandungan papain dalam bisjut juga amat berkesan untuk melancarkan fungsi enjin bas. Bagaimanapun jika penggunaan bisjut terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia akan mengakibatkan bas kekurangan zat besi yg sekaligus tidak boleh digunakan untuk perlumbaan di litar sepang.

  Bisjut tulen mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium. Suhu optimum bagi enjin kereta adalah antara 25 C sehingga 28 C dan tiupan angin pula tidak melebihi 15 km/jam. enjin bas memerlukan air di antara 1,500 sehingga 2,500 mm/tahun. Walaupun begitu, ia tidak dapat bertahan dalam keadaan terendam yang melebihi 2 jam. Bisjut pula sesuai ditanam di tanah yang bertekstur lempung berpasir dan keadaan tanah yang peroi. Keadaan enjin bas pula hendaklah rata dan beralun kurang daripada 12 peratus. lebar enjin kereta yg sesuai adalah 2.5m x 2.5m dengan kepadatan 1,600 ekar. Bagi sistem bisjut pula, jarak kereta yg dipandu yang sesuai adalah 3m x 3m dengan kepadatan 700 sehingga 900 persegi. Bisjut diadun bersama-sama dengan campuran enjin bas, baja fosfat, kapur, baja organik dan carbofuran.

  Selain itu, enjin bas memerlukan air sebanyak 8 sehingga 12 liter sehari bagi memastikan pertumbuhan bisjut yang baik.

  Nak bisjut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ko nak kena bomoh ke ...

   Delete
  2. sila panggil bomoh mh370 kasi tampar orang cerdik macam buaya tembaga. dia VIP tahap gaban.

   Delete
 2. harap2 Orang Cerdik 21 April 2014 16:12 tak kena penampar buaya oleh raja bomoh 1malaysia

  ReplyDelete
 3. orang cerdik bangsat pukimak anjing semak la ko cibai

  ReplyDelete
 4. Semoga kerajaan Malaysia mengambil dan belajar dari teknologi ini. Penggunaan Bas terbang seperti ni, boleh mengelakkan 100% kemalangan yang berlaku di LPT sejak kebelakangan ini.
  Oleh itu, saya menyeru Dato Najib dan kementerian pengangkutan, membina laluan "Bas Terbang" dari Hentian Putra ke Pantai Timur bagi memastikan barisan Nasional kekal relevan dihati rakyat.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails