Thursday 3 April 2014

Serius Cool - Fomm Concept One : Kereta Elektrik Kalis Tsunami Jepun (16 Gambar)


Kalis Banjir Dan Tsunami


Antara imej yang tidak kita boleh lupakan mengenai Tsunami Jepun 2011 ialah kereta yang terapung dan dihanyutkan secara tiba-tiba. Ini memberikan idea kepada Hideo Tsurumaki, presiden syarikat Fomm untuk menghasilkan Concept One di bawah. Ianya kereta elektrik yang mampu memuatkan 4 penumpang serta boleh terapung apabila banjir berlaku. Menurut Hideo kenderaan ini dapat menyelamatkan nyawa mereka yang terperangkap dalam bencana alam ketika sedang memandu. Fomm akan mula menghasilkan Concept One pada tahun 2015 dan mensasarkan kawasan yang mempunyai risiko tinggi Tsunami dan banjir. Mungkin orang KL, Kelantan, Ganu, Pahang dan Kedah boleh kumpul duit. Next time banjir kereta anda boleh terapung like a bawse.
Laporan asal Inhabitat

8 comments:

 1. jahanam korang ku da first post

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kelajuan kereta sebenarnya bergantung kepada kelajuan bisjut yg dijual dengan harga eksport pasaran dari negara kepulauan samoa.

   Ini kerana bisjut mengandungi logam anti oksida yang digunakan untuk populasi ikan yang telah diternak dengan proses baja tiruan untuk mempercepatkan proses tumbesaran bisjut & royi.

   Bisjut yang disadur dengan besi titanium dari enjin kereta kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu, ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin. Bisjut juga boleh dimakan bagi melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masaalah sembelit.

   Kandungan papain dalam bisjut juga amat berkesan untuk melancarkan fungsi enjin kereta. Bagaimanapun jika penggunaan bisjut terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia akan mengakibatkan kereta kekurangan zat besi yg sekaligus tidak boleh digunakan untuk perlumbaan di litar sepang.

   Bisjut tulen mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium. Suhu optimum bagi enjin kereta adalah antara 25 C sehingga 28 C dan tiupan angin pula tidak melebihi 15 km/jam. enjin kereta memerlukan air di antara 1,500 sehingga 2,500 mm/tahun. Walaupun begitu, ia tidak dapat bertahan dalam keadaan terendam yang melebihi 2 jam. Bisjut pula sesuai ditanam di tanah yang bertekstur lempung berpasir dan keadaan tanah yang peroi. Keadaan enjink kereta pula hendaklah rata dan beralun kurang daripada 12 peratus. lebar enjin kereta yg sesuai adalah 2.5m x 2.5m dengan kepadatan 1,600 ekar. Bagi sistem bisjut pula, jarak kereta yg dipandu yang sesuai adalah 3m x 3m dengan kepadatan 700 sehingga 900 persegi. Bisjut diadun bersama-sama dengan campuran enjin kereta, baja fosfat, kapur, baja organik dan carbofuran.

   Selain itu, enjin kereta memerlukan air sebanyak 8 sehingga 12 liter sehari bagi memastikan pertumbuhan bisjut yang baik.

   Delete
 2. first suckers!

  ReplyDelete
 3. first suckers!! pukimak sial ko

  ReplyDelete
 4. Oh Rozana

  Aku tulis sajak ini tepi kedai bisjut

  Jejaka bangla tergeletak lengket di aspal jalan

  Kedai bisjut & royi muncul tanpa alamat

  Kelakuan pelik muncul dari sampah bisjut & royi

  Pikiran kusut membentur kepingan bisjut & royi

  Oh Rozana

  Kukutip beberapa butir hujan yang singgah di halaman rumah

  kujadikan sajak untukmu; semalam aku kalah

  Di jendela kamar, aku mengintip bisjut bisjut yang jatuh

  kukutip butiran bisjut & royi yang menjelma tawamu

  lalu, aku pindahkan dalam sajak, untukmu; pemenang

  Kukirim sajak ini kepadamu

  Nak bisjut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. sudah sudah tu buat komen bodoh. pukimak lu!!!

   Delete
  2. org dah bosan la dgn komen ko ni...mula2 lucu..lama2 jd bongok lak...tak lawak dah der...dah abis zaman sajak2 ko ni...try carik yg lain lak oke..

   Delete
 5. "Oh look, there is a big wave coming. Let's get in the car"

  Perkhidmatan kereta sewa sekitar KL & Selangor.
  http://gombakrentalservices.blogspot.com

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails