Wednesday, 14 September 2011

Serius Cool - Kamov KA-52 Black Shark : Helikopter Tempur Tentera Udara Russia (13 Gambar)


Badaboom!

Kamov KA-52 Black Shark ialah Helikopter yang bontot jahat milik Tentera Udara Russia. Ianya mempunyai muatan senjata sebanyak 10 800 Kg dan mampu memecut sehingga 270 KMJ. Kamov KA-52 sebenarnya variant kepada KA-50 yang hanya mempunyai ruang untuk seorang juruterbang sahaja . Setelah melihat bagaimana efektiknya krew helikopter Apache Longbow milik kuasa barat, syarikat Kamov mereka KA-52 bagi membenarkan 2 orang krew bertugas didalam helikopter milik mereka.Seorang menerbangkan helikopter sementara seorang lagi menjaga sistem persenjataan. Apa yang uniknya tentang Kamov KA-52 ialah sama seperti KA-50 ianya mempunya kerusi lenting dan kipas berkembar. Terdapat satu lagi variasi khas yang digunakan oleh Turki yang diberi nama KA-50-2 Erdogan yang mempunyai sistem yang sama cuma konfigurasi juruterbang dan weapon officernya berlainan. Sila enjoice militaryfags!

NOTA TAMBAHAN : Banyak bertanya kepada aku bagaiman kerusi lenting helikpopter ini berfungsi. Begini. Pada HUB penyambung 2 set kipas utama helikopter ini terdapat peledak. Bila picu kerusi lenting ditarik (anda boleh lihat picu warna merah pada kerusi dalam gambar kokpit) peledak akan meletup dan menanggalkan kesemua 6 bilah kipas utama. Bila bilah kipas dah tertanggal, anak kapal akan dilenting keluar macam kerusi lenting biasa. Simple? Russia memang master of simple solutions. Sila layan gambar terakhir untuk melihat mekanisma kerusi lenting helikopter awesome ini









Laporan asal The Brigade

43 comments:

  1. fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulamak.

    ReplyDelete
  2. gilas smua 1st hahaha

    mak aih pad launcher die panjang giler hahaha ptt la 10tan leh tahan

    ReplyDelete
  3. sapa baca artikel nie teringat airwolf? h0ho~

    ReplyDelete
  4. agak2 ejection seat dia ke atas ke atau ke depan?

    ReplyDelete
  5. cmna kerusi lenting dia brfungsi??adakah aku noob

    ReplyDelete
  6. this post reminds me, what happened to the RAH-66 Comanche? seems like most of US next gen hardware bumped into problems

    ReplyDelete
  7. Last! (hate first)..

    ReplyDelete
  8. a badass chopper with the word 'jewish' written all over it rofl

    ReplyDelete
  9. weiiii obe...sejak ko buat filter komen2 ni aku tgk ramai yang perasan dia first yang komen...hahahaha...wat a looser......go fuck the first to all first fagger.....hahahaha

    ReplyDelete
  10. kerusim lenting???/hahahahah melenting ke atas dan badan kamu hancur bekecai kene kipas..dayummmmmm

    ReplyDelete
  11. kamov ka-52 Alligators...

    ReplyDelete
  12. obe..macam mana boleh ada kerusi lenting sedangkan bilah kipas atas kepala?

    cer cite..

    ReplyDelete
  13. kerusi dia lenting ke mana wahai obe? klu lenting ke atas jadi daging cincang!

    ReplyDelete
  14. @anon

    oh ye.. pilot aircraft juga akan telanggar canopy bila lenting keluar dari jet.. make sense? btw love the alligator...

    ReplyDelete
  15. OBE, LATELY POST LU BYK SPELLING ERROR BRO. SLOW DOWN.

    ReplyDelete
  16. aku rasa masa melenting tu ngan kipas kipas sekali tertanggal kot..

    ReplyDelete
  17. bodoh la masing2 yg komen ni..kan ke da bgtau kat atas tu 'kesemua bilah kipas tu akan tertanggal and then br la kerusi tu melenting'....bodo piang la...bc la elok2..

    ReplyDelete
  18. kai2..ko ni pehal ni ha???ko yg patutnya baca elok2....

    ReplyDelete
  19. loled at the newfags above me ^^

    ReplyDelete
  20. russia ada....arab ada ke? LOL

    ReplyDelete
  21. wahai kai yang maha cerdik, anda adalah manusia ciptaan teragung,yang bijaksana dan mulia di sisi rosmah!

    depa dan aku tanya b4 obe pos nota tambahan itu wahai kai yang maha rosmah!

    ReplyDelete
  22. @zombie kiri.

    Pls don't mencarut. Not nice la using offensive word.

    ReplyDelete
  23. Baru perasan.. Dibandingkan dgn chopper biase, Kamov ni x ade hind blade (kipas kat belakang). Maybe psal gune dual-synchro rotating blade kot yg buatkn Kamov ni stabil.. :)

    ReplyDelete
  24. waaaahhh....airwolf on steroids...badass...

    ReplyDelete
  25. memang jahat bontot ini heli
    first time aku tengok heli siap kerusi lenting melenting

    ReplyDelete
  26. kamov ka-52 Alligators mmg terbaik. sama mcm helikopter mainan yang d bli d times sq harga rm60 tuh. yang ada 2 bilah tulah. pekedai suka main dkt dekat depan kedai nak tarik minat org beli. agaknya, tiru konsep kamov ni. huhuhu..tp kamov mmg lbih mampu milik dpd apacer!!! (apache lah). tgok d utube pun jauh lebih murah. najib taknak beli ke? bagus ni untuk tembak perusuh demonstrasi. huhuhu

    ReplyDelete
  27. six wings?macam helikopter dalam anime yang aku tengok jer....

    ReplyDelete
  28. Comanche cancelled already..too expensive if I'm not mistaken

    ReplyDelete
  29. gilos ganas tnjk video dia prg plk.....TUDM x minat ke

    ReplyDelete
  30. effective but ugly

    pada pendapat aku walaupun dia ada ejectorseat,kalu dah nama pun helicopter sejauh mana je pilot boleh lari kalu helikopter kena tembak


    pilot boleh lari dari kemalangan udara tapi kalu mendarat pun mesti tak jauh dari tempat yang dia kena tembak,huhu

    ReplyDelete
  31. Kai...
    maafkan kami yg bodoh dan membaca dgn begitu cepat sampai obe pun tak sempat nak letak nota tambahan.... LOL!

    ReplyDelete
  32. dual-synchro rotating ke counter-rotating? kalau dual synchro masih perlu blade kt ekor.

    lg satu pasal kusi lenting tu gile horror pilot gune.. walaupon tecabut blade, masih seram jika dipikirkan.. hahahhaa

    ReplyDelete
  33. superb... bila agaknya TUDM ada heli macam nie yer...

    ReplyDelete
  34. russia memang terkenal dengan teknologi ketenteraannya.kat malaysia masih pakai Nuri kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails