Sunday, 4 June 2017

Serius Cool - Seoullo 7017 : Taman Tergantung Di Seoul Yang Diubahsuai Dari Sebuah Lebuhraya Bertingkat (13 Gambar)


Move Over Babylon

Taman tergantung Babylon ialah antara tujuh keajaiban dunia purba. Tumbuhan hijau dibina di atas Ziggurat memberikan ilusi terdapat taman tergantung di kota purba tersebut. Ia masih boleh dilihat di Iraq walaupun  sudah berusia ribuan tahun. Sekiranya anda tidak mampu ke Iraq kerana ia masih lagi negara yang bergolak kerana kemasukan tentera barat yang menyebabkan keganasan sekretarian. anda boleh ke Seoul Korea Selatan.

Taman hijau tergantung Seoullo 7017 baru sahaja dibuka kepada pejalan kaki. Taman sepanjang 1 kilometer ini dibina di atas bekas sebuah lebuhraya bertingkat yang ditutup pada tahun 2006 atas sebab keselamatan. Pada asalnya lebuhraya ini sepatutnya dirobohkan tetapi penduduk setempat tidak mahu proses meroboh akan menyebabkan kesesakan. Oleh itu firma senibina MRDV mengubahnya menjadi taman hijau tergantung yang boleh digunakan pejalan kaki. Amazing stuff. Ini bukan projek penghijauan pertama Korea Selatan. Sebelum ni jalan raya di Seoul diubah suai menjadi sungai yang jernih. Kita hanya boleh bermimpi projek mesra alam seperti ini akan wujud di Malaysia.
Sumber Dezeen
 

3 comments:

  1. harapan la nak buat kat malaysia...selagi mentaliti x nak ubah...buang sampah ikut suka...x mau ikut law....kirim salam laaa....

    ReplyDelete
  2. a recomended place that is good for holidays, what kind of badges do we provide brother

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails