Wednesday, 29 February 2012

Serius Cool - Muzium Perang Pulau Pinang (18 Gambar)


Batu Maung Pulau Pinang

Di Pulau Pinang terdapat Muzium Perang yang dibina disebuah bekas kubu perang British. Kubu yang dibina pada awal kurun ke 20 ini pernah menempatkan tentera British yang mempertahankan Pulau Pinang. Terdapat kubu bawah tanah dan juga gun emplacement. All in all Muzium Perang Batu Maung memang enjoice bagi peminat sejarah perang. The downside ialah exhibit yang seakan gimik. Letak pocong dan patung anger. Ini cheapens the place as a historical place.Lagi satu kenapa tapak sejarah diubah menjadi taman paintball?

Oh dan disana aku berjumpa pembaca Blogserius yang juga sedang bercuti! Yezza!


Serius Fakta - Apa Itu Tahun Lompat?


Sempena 29 Februari Hari ini!



Serius Cool - Batman Versi Medieval (6 Gambar)


Gotham Knights!

Sometimes cosplayer memang awesome gila idea mereka!


Serius Konsep - Bastel : Hotel Didalam Bas (7 Gambar)


Hotel bergerak

Kalau anda peminat cerita Harry Potter anda pasti tahu apa itu Knight Bus. Konsep hotel didalam bas dibawah seakan Knight Bus cuma ianya realiti. Sebuah bas dua tingkat diubah menjadi rumah bergerak 7 bilik lengkap dengn kemudahan asas. Konsep ini dihasilkan oleh firma Antonas dan mereka berpendapat ada pasaran untuk Bastel sebegini. Do u want to stay here?


Serius Cool - Transformers The Ride Universal Sentosa (13 Gambar)


Win!

Kitorang pergi honeymoon dan di Universal Studios Singapore kami rasa Transformers The Ride ialah ride yang paling awesome. Paling shitbrix ialah Cylon dan Mummy Revenge.

Entry ini ditujukan khas untuk @Feris_Othman . Optimus Twitterjaya


Serius WTF - Hari Akhir Seorang Jalang : Filem Meleis Paling Seksploitasi?


Apakah ini?

Terima kasih Dr Bong @Syvzwvn for this wtf find



Serius Cute - Selena Gomez (6 Gambar)


Gyeah!


Serius - Kebenaran Mengenai Rakyat Dan Ahli Politik


THIS!



Tuesday, 28 February 2012

Serius Cool - 24434.MY - Foursquare Versi Islamik


Aplikasi mencari ruang solat

Solat itu wajib bagi muslim. Di KL kalau kita ke shopping mall surau pasti terletak di cerok-cerok aneh. Mungkin anda lebih selesa solat di surau dan masjid tapi tak familliar dengan lokasi mereka. Kan bagus kalau ada aplikasi yang membolehkan kita mencari ruang solat terhampir? Disinilah laman web 24434.my dapat membantu anda.

Ianya boleh diakses oleh semua pengguna samada melalui desktop mahupun melalui peranti mudah alih mereka. Lepas ini tiada alasan "tak jumpa masjid dan surau" lagi. Anda juga boleh check in macam Foursquare dan kumpul badges!








Menurut pembangunnya, 24434.my bukan sahaja menawarkan beberapa lencana, tetapi berhasrat untuk menjadi salah satu pusat komuniti untuk pengguna beragama Islam. Pada masa hadapan, pelbagai perkara bakal diintegrasikan padanya, termasuk kalendar aktiviti sesuatu masjid, sekaligus memudahkan para pengguna merujuk padanya untuk mengetahui pelbagai informasi berkaitan masjid-masjid berdekatan mereka.



Buat masa ini, sebanyak lebih daripada 50 masjid, surau dan madrasah telah disenaraikan. Dan memandangkan ia turut membolehkan para pengguna menghantar dan memuat-naik mengenai masjid, surau mahupun madrasah berdekatan mereka, maka angka ini berkemungkinan akan meningkat dalam masa terdekat ini.

Menariknya mengenai setiap lokasi yang disenaraikan adalah dimana, selain daripada peta lokasi, ia turut menyertakan beberapa maklumat berkenaan sesuatu masjid, seperti bagaimana ingin menghubungi jawatankuasa masjid, surau, dan madrasah terbabit, serta kemudahan asas yang terdapat berdekatan dan juga didalam lokasi tersebut. Para pengguna juga boleh meninggalkan komen pada sesuatu lokasi tersebut, untuk memberikan informasi berguna kepada pengguna yang lain.

Buat masa ini, ia masih lagi pada peringkat beta,dan mempunyai beberapa kekurangan. Cara untuk mendapatkan lencana adalah dengan ‘Check-in’ di lokasi masjid yang tersedia. Pada masa yang sama, ujian kami menggunakan peranti mudah-alih juga seperti kurang menarik, memandangkan integrasi peta Google pada 24434.my tidak menyertakan sokongan drag dan juga zoom dengan menggunakan jari padanya, tetapi sebaliknya perlu menekan butang khas. Namun, mungkin ianya masih lagi pada peringkat awal, dan perlu melalui pelbagai fasa lagi sebelum versi stabilnya menjelang tiba.

24434.my dalam bentuk beta ini dilancarkan dalam bahasa Inggeris, dan sokongan bahasa Malaysia dijangka akan diperkenalkan dalam masa beberapa hari lagi. Mungkin lebih banyak fungsi turut disusun oleh pembangunnya dalam masa akan datang



Laporan asal AMANZMY

Serius Shit - Inilah Tatoo Allah Yang Menyebabkan Konsert Erykah Badu Dibatalkan


Hnghhhhhhhh

Konsert Erykah Badu dibatalkan kerana beliau mempunyai dua tatoo dengan kalimah Allah pada dada beliau. Dibawah ialah fotonya.

In b4 "oh shiot sah beliau Illuminati!.. semua logo masonik ada!"


Serius Konsep - Barangan Star Wars Yang Diharamkan George Lucas (10 Gambar)


Why?

Some of the ideas are awesome. Bean Bag Jabba sangat win! Why George? Why you haramkan these stuffs?


Serious Fakta - Fakta Tak Gembira Tentang Happy Meals McDonalds


Oh noes!


Serius Cool - Sebuah Starbucks Yang Cool Di Jepun (8 Gambar)


Starbucks Nihon

Sebuah Starbucks di Jepun yang mempunyai rekaan yang unik. Starbucks ini terletak di Fukuoko Prefecture dan berhampiran dengan sebuah kuil Dazaifu Tenmagu, sebuah kuil Shinto yang terkenal. Sebanyak 2000 batang kayu disusun pada bahagian dalaman Starbucks ini bagi memberikan ia kelihatan seperti sebuah bangunan rekaan tradisional Jepun. Sangat nice. Now waiting for Starbucks in Kampung Baru that is designed like a rumah melayu. #YeahRight


Serius LOL - Dubstep Dog : Penentang Dubstep Cat?


LOLOLOLOL

Minggu lepas ada aku paparkan dubstep cat. Nampaknya ada Dubstep Dog untuk dog lovers!



Serius Cool - Nokia Pureview 808 : Telefon Berkamera 41 Megapixel (12 Gambar)


Pengganti Nokia N8

Nokia N8 ialah telefon pintar yang mempunyai kemampuan mengambil gambar yang tiada tolok bandingnya. Let's be honest here. The amount of detail the 12 MP camera can take kicks the asses of any IOS and Android phones out there. This is fact. Kini setelah hampir dua tahun diatas takhta raja "mobile imaging", Nokia N8 harus tunduk kepada Nokia Pureview 808 yang mempunyai kamera sebesar 41 Megapixel. Ye, ini bukan typo! Pureview 808 mempunyai sensor imejan paling besar bagi sebuah telefon pintar. Ia diperkasakan oleh perisian mobil Symbian Belle. Pemprosesnya pula ialah 1.3 GHz, 512 MB RAM dan muatan dalam 16 GB dengan kemampuan kad SD sebesar 32 GB. All in all what a nice looking phone.

Aku dah update Nokia E7 aku kepada Belle masa honeymoon tempohari. I am happy to say ever since updating my Android letak tepi. Belle is an OS yang awesome. Tambah lagi dengan Nokia Drive yang sudah terkenal kehebatannya, Nokia E7 aku kini sudah kembali menjadi phone utama aku.

So Nokia, congrats. I am now waiting for Pureview 808 to come to Malaysia so I can buy it. Nice replacement model for the N8

In B4 Apple and Android rage.........


Serius LOL - KFC Ciplak Dibuka Di Iran (5 Gambar)


Iran = China?
Sebauh retoran Kentucky Fried Chicken dibuka di bandar Karaj, Iran baru-baru ini. Pembukaan "KFC" ini mengejutkan ramai pihak kerana restoran KFC ditutup secara pukal pada tahun 1979 ketika Revolusi Islam kerana dilabel tidak Islamik dan terlalu Amerika. Pemegang francais "KFC Iran" , Ami-Hossein Alizadeh berkata beliau membuka restoran KFC ini setelah mendapat persetujuan KFC Amerika. Walaubagaimanapun KFC Amerika menyangkal kenyataan beliau kerana semua orang pun tahu Amerika menyekat perdagangan antara mereka dan Iran sejak berdekad lamanya. Pihak KFC Amerika juga kini bercadang menyaman Alizadeh kerana menggunakan cap dagang dan nama Kentucky Fried Chicken tanpa kebenaran mereka. Nampaknya orang Iran kemaruk KFC. Mesti kerana bila datang ke Malaysia makan KFC sedap. Lepas balik Iran mengidam dan akhirnya bukak bootleg KFC.

The funny part is di laman Facebook KFC Iran gambar KFC Malaysia diletakkan dan bukan gambar restoran di Karaj. As you can see the restaurant looks weird. Not KFC enough...This is madness....... this is PERSIAN KFC!


Monday, 27 February 2012

Serius Cool - Mari Melihat Pertandingan Ratu Cantik Kerusi Roda Hungary (9 Gambar)


OKU juga manusia..
Sabtu yang lalu di Hungary telah dilangsungkan pertandingan ratu cantik kerusi roda pertama di Eropah. Pertanding ratu cantik ini dimenangi oleh Katalin Eszter Varga (28) dan pihak penganjur berharap ini akan membawa kesamarataan dikalang golongn OKU di Eropah. Sebenarnya pertandingan ratu cantik kerusi roda bukanlah perkara baru. Pertandingan ini dimulakan pertama kali di Amerika Syarikat pada tahun 1973. Di Malaysia aku dengar ada juga pertandingan sebegini. Betul ke?



Serius Cool - Pameran 100 Tahun Titanic Di Singapura (12 Gambar)


Obe Honeymoon!

Semasa di Singapura tempohari aku dan isteri sempat melawat pameran sempena 100 tahun Titanic di Art Science Museum. Sebenarnya kitorang tak plan nak melawat pameran ini tapi bila ternampak iklan di tepi teksi aku tak boleh say no

It was aweosome. Artifak dari Titanic dipaparkan untuk anda. Terdapat porthole. pinggan mangkuk dan barangan peribadi yang diambil dari tapak karamnya Titanik. The best part was probably the full scale reconstruction of the Grand Staircase. Winning gila.

Kepada peminat Titanic jangan lepaskan peluang untuk melawat pameran ini di Art Science Museum Marina Bay Sands. Harga tiket ialah SGD 24. Tambah SGD 5 untuk tonton dokumentari Ghost of The Abyss yang dirakan oleh James Cameron. Kalau nak bergambar pada Grand Staircase dan mock up railing depan Titanic bayar lagi SGD 35. Well worth the dosh

Pameran berakhir April ini. So you guys gotta be quick!



Serius Cool - Iklan Ulrabook Dari Intel


Nice!

You and I know I love my Acer Aspire S3 Ultrabook. It really is awesome. Please enjoice this bideo ohkay



Serius - Perubahan Penampilan Adele Dulu Hingga Sekarang (9 Gambar)


Gemuk menjadi kurus


Serius LOL - Dapur Gas Iphone (7 Gambar)



LULZ!

Better than iPhone coz u can masak..... no apps needed! Dapur gas jenama iPhone ini dirampas di China oleh pihak berwajib.


Serius VS - Tsunami Jepun Dulu VS Sekarang (14 Gambar)


Sempena Ulang Tahun Pertama

Tsunami Jepun sudah hampir setahun berlalu. Tanggal 11 Mac hadapan genaplah setahun bencana Tsunami yang membawa kemusnahan tahap biblikal. Mari kita lihat rupa kawasan yang terjejas ketika Tsunami dan sekarang. Enjoice!


Serius Kreatif - Bagaimana Senjata Milik Kartel Dadah Dimusnahkan Di Mexico (15 Gambar)


Lotsa guns!

Di Ciudad Juarez,Mexico beribu-ribu senjata api yang dirampas dari kartel dadah dimusnahkan sebelum diubah menjadi papan tanda yang bernunyi "No More Weapons". Papan tanda ini diletakkan di sempadan US dan Mexico sebagai tanda protes kegagalan pihak USA dalam menghalang pihak pengeluar senjata apinya dari menyeludup senjata ke tangan kartel dadah. Sebanyak 3,091 raifal 3,697 pistol, 21 bom tangan dan 456,308 peluru dimusnahkan dengan menggunakan kereta kebal. Secara keseluruhan 3 tan besi dari senjata yang dimusnahkan digunakan bagi menghasilkan papan tanda protes dibawah. Kreatif.

May I now propose pasang papan tanda "No More Speedemons" at the JB Singapore borders made from WRECKS of totalled Singaporean cars. We don't need cars with S plates driving like retards on our roads.


Serius - Injil Dengan Nama Nabi Muhammad Di Dalamnya Ditemui Di Turki?


Gospel Barnabas?



Sebuah injil purba yang dianggarkan berusia lebih 1500 tahun dipertontonkan di Turki. Injil ini unik dari injil-injil yang ada sekarang kerana dikatakan mempunyai sebaris ayat yang berbunyi

'Bagaimana Mesiah harusdi panggil? Nabi Muhammad (saw) ialah namanya"

Kitab injil ini sebenarnya ditemui dalam sebuah rampasan pada tahun 2010. Ketika ditemui injil purba ini cuba diseludup keluar dari Turki. Selama dua tahun kewujudannya dirahsiakan pihak Turki sementara kerja pemuliharaan dilakukan. Injil ini dibuat dari kulit lembu dan ditulis dengan dakwat keeemasan menggunakan bahasa Aramaic yang wujud ketika Nabi Isa masih hidup. Jika ianya benar-benar tulen, ianya dianggarkan bernilai USD 14 Juta. Sebuah salinan fotokopi dari Gospel Barnabas injil ini pula dikatakan pernah dijual pada harga USD 1 Juta!

Pihak Vatikan turut menyatakan hasrat untuk melihat sendiri Injil ini bagi memastikan ketulenannya. Ramai ahli arkaelogi menyangkal kesahihannya kerana ianya ditulis 500 tahun selepas kewafatan Isa A.S.

What do you think? Is this really the bible that predicted the coming of Muhammad as the next prophet?





Laporan asal DM

Thursday, 23 February 2012

Serius LOL - Neko Fail


Derp?



Serius Konsep - Flume Tub : Tab Mandi Untuk Golongan OKU (7 Gambar)


Nice!

Golongan OKU tidak memerlukan bantuan sepanjang masa. In fact most of them want to berdikari dan berfungsi seperti kita semua. Permasalahannya sekarang ialah kebanyakkan perabot dan peralatan harian tidak direka untuk kegunaan mereka. Flume Tub ialah konsep tab mesra OKU yang dicipta oleh Kim Jung Su, Yoon Ji Soo dan Kim Dong Hwan. Ianya berjaya memenangi anugerah dalam kategori konsep Red Dot baru-baru ini. Tab mandi Flume membenarkan warga OKU berdikari bila mereka perlu mandi. Nice design!


Serius WTF - Pertanding Fesyen Dengan Model Bogel (8 Gambar)


WTF?

Pertunjukkan fesyen dibawah diadakan di London baru-baru ini untuk mempamerkan rekaan topi oleh Robyn Coles. Yes I know this is bullshit.


Serius Shit - Gambar Terakhir Whitney Houston Didalam Keranda?


RIP

Adakah ini gambar terakhir Whitney Houston?


Serius Cool - Mari Membina Millennium Falcon Dengan Menggunakan LEGO


Too Awesome!

Ok all I need now is a few thousand LEGO blocks..........

Serius LOL - Sekitar Pertandingan Berkucup Paling Lama Di China (10 Gambar)


Thailand Gays >> Cainis?

18 Febuari lalu telah diadakan pertandingan berkucup paling lama di Hefei, Provinsi Anhui China. Seramai lebih daripada 50 orang pasangan memasuki pertandingan comolot paling lama ini denghan harapan memenangi sebentuk cincin permata bernilai 50 000 Yuan (Rm 24 000). Pertandingan ini dimenangi pasangan yang berjaya bercium selama 2 jam 43 minit. Mungkin rekod ini nampak macam crap jika dibandingan ciuman gay couple Thailand selama 2 hari tempohari. Tapi anda boleh lihat di Hefei si lelaki perlu ANGKAT kekasih mereka sambil bercium. Not easy! Anyway sila enjoice gambar dari pertandingan di Hefei ini. Cium sampai pengsan bro!


Serius Cool - Mari Lihat X-Ray Android-Android Terkenal Dunia (6 Gambar)


Arale!

Lukisan anatomi android-android terkenal dunia oleh Yves Joe Malgorn


Wednesday, 22 February 2012

Serius Cool - Ninja Stop Motion


Nice!



Serius Cool - Pandang Pertama Kereta W03 Mercedes Petronas F1 (12 gambar)


Gyeah!

Weird nose....... weird side scoop. To be honest I no longer understand F1 tapi since Petronas taja mari kita lihat kereta Mercedes Petronas W03 untuk kegunaan musim F1 akan datang


Serius Fakta - Sejarah Headphones


Edukesyenel!

Headphone Beats By Dre nampaknya sangat berleluasa zaman skang. Mat rempit muka berminyak pun nak pakai Beats padahal dengar lagu SCOIN aje melalui pemain MP3 telefon bimbit Nokia mereka. Why the fuck? Seriously Beats by Dre sangat bullshit. Dibawah ialah sejarah ringkat headphone dan celebrity endorsement over the last 100 years or so. Very edukesyenel!


Serius Cool - Mari Melihat Suasan Karnival Rio Di Janeiro (10 Gambar)


Carnival yo!

Carnival time! Setiap tahun diadakan perayaan Carnival di Brazil. Beribu-ribu orang penari dari beberapa sekolah samba akan bertanding untuk mendapat gelaran sekolah samba terbaik di Brazil. Carnival ialah perayaan yang diadakan 46 hari sebulun Easter dan berasal dari perayaan pagan Saturnalia. Pesta Carnival ini secara tradisinya diadakan di Sambadome Rio dan dijangkakan memberi keuntungan sebanyak USD600 Juta kepada industri pelancongan Rio Di Janeiro. Mari kita lihat suasana magikal dan menarik sekitar Carnival Rio untuk tahun ini!


Serius Cool - Cara Membuka Pintu Kereta Terkunci Dari Dalam


Versi menggunakan Tali

This could be useful...............but akan disalah guna MALING dimasa hadapan. Siapa pakai MYVI kena cari cara lain!



Serius Cool - Klinik Gigi Hello Kitty Di Jepun (11 Gambar)


Hello Kitty Everywhere

Tempohari ada Blogserius paparkan Airline dan Hotel bertemakan Hello Kitty. Hari ini mari kita lihat sebuah klinik gigi yang bertemakan Hello Kitty pula.


Serius Cool - Carta Air Kencing : Untuk Mengetahui Tahap Dehadrasi Anda


Harus tahu!



Laporan asal BuzzFeed

Tuesday, 21 February 2012

Serius Kreatif - Koleksi Street Art Yang Genius! (10 Gambar)


WIN!


Serius WTF - Chao Mae Tuptim : Taman Zakar Di Bangkok (8 Gambar)


Cocks in Bangkok?

Di Bangkok terdapat sebuah taman yang dipenuhi dengan zakar. Ianya dikenali sebagai Chao Mae Tuptim, atau Tokong Dewi Tuptim yang terletak di Jalan Sukhumvit. Tokong ini pada asalnya dibina untuk Dewi Tuptim tetapi mengikut lagenda tempatan pada suatu hari seorang wanita datang meminta banduan dewi. Beliau mengalami masalah untuk mengandung. Selepas berdoa kepada Dewi Tuptim beliau mengandung dan mendapat seorang anak lelaki. Sebagai tanda berterima kasih beliau meletakkan sebuah palad khik di tokong Dewi Tuptim ini.

Palad khik ialah sejenis tangkal bebentuk zakar yang dipakai oleh warga Thai. Jika seorang lelaki memakainya palad khik dikatakan mampu memberikan kekuatan batin, menjadi pelaris perniagaan dan tangkal perjudian. Jika wanita memakainya pula ia mampu menjadi pendinding rogol dan ragut. Jika ke Bangkok jangan lupa ke sini bagi melihat sendiri taman zakar Chao Mae Tuptim


Serius LOL - Iklan Universiti Paling Fakap


Dark comedy



Serius Cool - Model Kereta Ecto-1 Ghosbusters Dari Hotwheels (9 Gambar)


Do want!

Holy shit awesome! Hotwheels mengeluarkan model kereta Ecto-1 dari filem Ghosbusters dalam versi skala 1:8. So much win! Harga sebuah Ecto siri terhad ini ialah GBP 159.99 . Cepat beli sebelum Zuul dan Keymaster memusnahkan dunia!



Serius Fakta - Fort Cornwallis : Siapakah Cornwallis Ini?


Lagi bahan sejarah...

Last week I was in Penang as part of my week long honeymoon. While I was there the wife and I met 2 professors from Korea Univcrsity. Ken and Peter were on holiday in Penang and we end up talking about Malaysia and history. Ken ialah seorang warga Kanada manakala Peter seorang warga Amerika Syarikat. Entah macam mana perbualan kami berarah kepada Fort Cornwallis. This is when I finally realised one thing.



Sepanjang belajar sejarah Malaysia di sekolah dahulu. aku tak pernah tahu siapakah Cornwallis? Kenapa sebuah kota di Prince of Wales Island (nama yang diberikan British untuk Pulau Pinang) dinamakan sempena beliau. Tahukah anda Cornwallis ini seorang yang sangat terkenal di Amerika Syarikat? Jika hendak tahu sila baca artikel ini

Fort Cornwallis dinamakan sempena Charles Cornwallis, 1st Marquess Cornwallis. Beliau dilahirkan pada tahun 1738 dan mendapat pendidikan di Eton dan Cambridge. Selesai pengajian Charles Cornwallis berkhidmat dengan pasukan tentera British di koloni mereka di Amerika pada tahun 1776. Di sinilah nama Cornwallis bangkit dan jatuh. Beliau menjadi pegawai tentera yang terkenal kerana penglibatan beliau didalam Perang Revolusi Amerika. Nama belia meningkat naik kerana berjaya mengarahkan bala tentera dibawah pengawasan beliau untuk megalahkan pejuang kemerdekaan Amerika. Walaubagaimanapun beliau akhirnya tewas di Siege of Yorktown pada tahun 1781.


Serius Klasik - Arno XI : Satu-satunya Bot Berkuasa Ferrari (12 Gambar)


Klasik tapi beharga GBP 1.5 Juta!

Arno XI ialah sebuah hydroplane yang memegang rekod dunia kelajuan diatas air bagi bot sebrat 800 kg. Pada tahuin 1953 ia berjaya mencatat kelajuan maksimum 241.708 KMJ di Tasik Isea Itali. Bot ini dipandu oleh Achille Castoldi dan direka sendiri oleh Enzo Ferrari. Enzo berjaya dipujuk untuk mereka sebuah bot lumba oleh Alberto Ascari, pemandu lagenda pasukan Fearrari. Hasilnya ialah sebuah hydroplane dengan 600 kuasa kuda yang diperkasakan enjin Kembar Supercharged Ferrari 375. Bot ini akan dilelalong disebuah lelongan ekslusif di Monaco Mac depan dan dijangkan mencapai harga sekurang-kurangnya GBP 1.5 Juta kerana ianya sangat unik.


Serius Cool - Mari Melawat Muzium Tandas Sulabh Di New Delhi (12 Gambar)


Kerana tandas is underrated

Selamat datang ke Muzium Tandas Sulabh Di New Delhi, India. Muzium ini dibina oleh
Sulabh Sanitation Movement , sebuah badan NGO yang mencipta serta membina tandas di serata India untuk golongan miskin. Dianggarkan lebih 700 juta warga India tidak mempunyai akses ke kemudahan sanitari yang paling asas. Pihak Sulabh (bermaksud mudah didapati) sudah memasang lebih 1.2 juta tandas di rumah orang yang memerlukan dan 7500 tandas awam sejak mula beroperasi sekitar 1970-an. Sulabh Sanitation Movement ialah buah fikiran Bindeshwar Pathak yang tergerak untuk membantu anak watan yang hidup dalam kesusahan. Macam dalam filem Slumdog pula ye?

Muzium Tandas Sulabh mempunyai koleksi tandas dari serata dunia. Ada tandas yang berbentuk meja makan ada juga tanda yang berbentuk a stack of books! Defuq? Damn right! Muzium ini juga mempamerkan prototaip tandas kos murah dan mesra alam yang direka oleh pihak Sulabh Sanitation Movement. Prototaip dapur yang menggunakan gas tahi manusia juga ada disini. Biomass for the win!


Serius Cute - Seekor Neko Hipster Dubstep


NEKOOOOOOOO



Monday, 20 February 2012

Serius Fakta - Kisah Disebalik Gambar Terkenal Sami Thich Quang Duc


Rage Against The Machine


Gambar diatas ialah antara gambar paling terkenal didunia. Jika anda peminta kugiran Rage Against The Machine, gambar diatas digunakan untuk muka depan album pertama mereka. I first saw this image on an RATM album and always wondered what the hell was the picture about. I totally forgot about it until The Wife asked me "Kenapa lelaki ini membakar diri diatas jalan?" while on our wy to Lagkawi. What a good question by Miss Mean. So mari kita selidik kisah disebalik gambar ini.

Gambar dibawah ialah gambar Sami Thich Quang Duc yang membakar dirinya sebagai tanda protes terhadap kerajaan pimpinan Presiden Vietnam Selatan Ngô Đình Diệm. Ngô Đình Diệm seorang Kristian Katolik mengamalkan prosekusi terhadap warga Vietnam yang beragama Buddha. Penganut Buddha dilayan seperti rakyat kelas kedua walaupun mereka terdiri dari 80% penduduk Vietnam Selatan. Minoriti menindas majoriti dan hak beragama mereka dihadkan. Sebagai contoh bendera Buddha tidak boleh dikibarkan pada Hari Wesak tetapi bendera Vatikan boleh dikibarkan semasa hari keraian Katolik. Ramai pegawai kerajaan Vietnam Selatan menganut agama Katolik semata-mata untuk memastikan mereka tidak dipecat.

Sami Thich Quang Duc membakar diri beliau bagi mendapatkan perhatian dunia yang menutup mata terhadap ketidak adilan Presiden Ngô Đình Diệm yang pada ketika itu mendapat sokongan Amerika Syarikat didalam peperangan Vietnam ketika itu.

Sami Thich Quang Duc membakar diri beliau diatas jalan di bandar Saigon pada 11 Jun1963. Pada hari tersebut beliau dan 350 sami Buddha yang lain berarak beramai-ramai . Setibanya di persimpangan jalan berhampiran Istana Presiden, Sami Thich Quang Duc keluar dari kereta yang dinaikinya. Seorang sami lain meletakkan bantal diatas jalan dan Sami Thich Quang Duc duduk diatasnya. Kemudian seorang lagi sami menuangkan 5 galon minyak keatas tubuh Thich Quang Duc. Beliau membaca mantra memuji Buddha sebelum menyalakan mancis dan membakar dirinya.


Serius Cool - Sistem Pancuran Secara Berbaring Untuk Si Pemalas (8 Gambar)


Malas tahap dewa

Anda malas mandi? Tak ada tenaga nak berdiri dan meratakan air diseluruh tubuh? Dornbracht Horizontal Shower ialah rekaan sistem pancuran yang anda nantikan! Ianya terdiri dari 6 pancuran yang boleh dikawal untuk mengurut dan membersihkan tubuh anda dalam keadaan berbaring. Personally speaking I think this system will be awesome untuk menguruskan mandi jenazah. #LOL


Serius Cute - Black & Decker Orb-it : Penyedut Hampagas Seakan Pokeball (8 Gambar)


Nice!

Black & Decker Orb-it ialah penyedut hampagas kecil yang aku rasa paling comel didunia. Ianya seberat 1Kg dan apabila dilipat kelihatan seperti sebuah Pokeball. Cool beans! Ianya dijual pada harag GBP 39.90 sebuah. Tak pasti sama ada Harvey Norman ada jual ke tidak vakum comel ini. Need it to vacuum my working table. Vakum Dyson yang aku gunakan sekarang terlalu clunky!


Serius Cute - Iklan Anti Penjanaan Eletrik Bahan Api Fosil Dari UK


Cutest treehugger advert ever!

Di UK ada sebuah kempen yang menyer orang ramai untuk berhenti mendapatkan khidmat eletrik dari syarikat elektrik yang masih menggunakan penjana bahan api fosil. Iklan dibawah dihasilkan bagi menimbulkan kesedaran orang ramai. Cute tetapi penuh makna.



Serius Sadis - Hospital Untuk Bayi Kurang Zat Di India (8 Gambar)


Manly tears..

Masalah kekurangan zat dikalangan bayi dan kanak-kanak adalah sangat kronik di negara India. Di negara yang mempunyai ramai billionaire ini, 42% kanak-kanak dibawah umur 5 tahun mempunyai berat badan dibawah tahap normal. Ini adalah sangat mengejutkan kerana kerajaan india sudah bertahun-tahun cuba memerangi masalah kekurangan zat dikalangan kanak-kanak. Setiap hari dianggarkan 3000 orang kanak-kanak dan bayi meninggal dunia kerana penyakit yang berkaitan dengan kekurangan zat. Presiden India, Manmohan Singh mengaku bahawa masalah kekurangan zat dikalangan anak-anak kecil India harus dilihat sebagai "sesuatu yang amat memalukan negara". Memang memalukan bila kita melihat billionaire seperti Lakshmi Mittal membelanjakan jutaan Dollar membina rumah agam yang disekelilingnya terdapat kediaman setinggan. Sadness!

Dibawah ialah gambar sebuah klinik di Shivpuri yang terletak di negeri Madhya Pradesh. Klinik ini dibuka bagi menyelamatkan nyawa ana-anak kecil yang mengalami masalah kekurangan zat. Manlytears was shed. Sangat sedih tengok keadaan anak-anak kecil disini.

Disini saya ingin memanjatkan syukur kepada tuhan kerana menganugerahkan kerajaan Barisan Nasional yang pandai memerintah. Walaupun Malaysia juga dipenuhi billionaire, kita tidak ada masalah anak-anak kekurangan zat melampau seperti di India. Terima kasih Dato Seri 1Najib dan Dr Bik Mama kerana pandai mentadbir negara lengkap dengan ciri-ciri khulafah arrasyidin dan sebijik Suleiman The Magnificient. Kalau pemimpin negara gemok macam tenuk maka rakyat tidak seharusnya kurus kedeking. Thus the reason why I am a fat ass.


Serius Cool - Mari Melawat Pejabat Baru MTV Berlin (11 Gambar)


MTV.. but where is the music?

Pada zaman dahulu MTV ialah stesen TV yang memainkan klip video muzik. Kini ia memaparkan rancangan realiti bosan serta klip video Justin Bieber. MTV was good back in the days. I love Pimp My Ride, but these days I no longer tune in to MTV. Having said that dibawah ialah pejabat baru MTV di Berlin. Ianya bakal menjadi nexus kepada penjajahan minda dan hati manusia yang hedonis. Disini ditanam mata dajjal paling berkuasa dan dengan bantuan kewangan Illuminati,MTV akan menggoda umat manusia untuk menyembah dajjal.

In B4 fucking paranoid serbanistas is paranoid


Serius Kreatif - Jika XMEN Adalah Model Fesyen (9 Gambar)


Kreatif....

XMen ialah sekumpulan mutan yang menegakkan keadilan. Pernahkan anda terfikir sekiranya mereka adalah sekumpulan model fesyen? Kevin Wada, seorang illustrator fesyen dari San Francisco menghasilkan karya seni di bawah yang awesome. Personally I think Lady Deathstrike sangat vogue!


Serius Konsep - Kia Track'ster (8 Gambar)


Awesome!

Tahukah anda di USA sekarang kereta buatan Korea lebih laris dari kereta buatan Jepun dan Amerika sendiri? Why? Because of cool design and they are cheaper. Kia Track'ster ialah sebuah kereta AWD 3 pintu yang berasaskan Kia Soul. Ianya dipertontonkan kepada umum ketika Pameran Kereta Chicago baru-baru ini. Kia Track'ster diperkasakan dengan enjin 2.0 liter Turbocharged yang mampu menghasilkan 250 kuasa kuda. Looks cool and hip.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails