Friday, 21 December 2012

Serius Indo - Pekerja Indonesia Demo Bantah Kehadiran Tenaga Kerja Tanpa Izin Di Negara Mereka


LOLLLLLLL IRONI!

Kita sedia maklum terdapat jutaan warga Indonesia yang bekerja di negara kita. Ada yang hadir secara sah tetapi lebih banyak lagi hadir secara haromz. Kini mereka menjadi buruh, tukang cuci, tukang sapu, pembuat air, pak gad dan penjaga warong di Malaysia. Banyak kali pihak berwajib dan rakyat Malaysia mahu kehadiran mereka dibendung kerana mengambil kerja yang sepatutnya milik rakyat Malaysia.

Kini berlaku ironi tahap dewa apabila pekerja kilang Huawei di Indonesia melakukan demo aman menentang kehadiran tenaga kerja tanpa izin dari China di kilang mereka. Mereka berdemo dan meminta Kementerian Tenaga Buruh masuk campur dan menghalau kehadiran pendatang tanpa izin ini dari mengambil kerja mereka. Huawei dikatakan menggaji 1200 warga China di kilang milik mereka disini tetapi 1000 daripada mereka dikatakan hadir tanpa izin oleh wakil kesatuan buruh. Mereka hadir menggunaka pas pelawat tetapi bekerja secara tetapi di kilang ini. Pekerja kilang dari Indonesia pula hanya diberikan kontrak kerja sementara tanpa medical benefit maupun elaun makanan seperti yang diberikan kepada PATI dari China ini

Wakil kesatuan buruh berkata mereka mahu amalan Huawei yang berat sebelah dan tidak adil kepada pekerja kilang warga Indonesia ini dimansuhkan. 

So LOL in so many ways!


Laporan asal Kaskus

15 comments:

  1. tetapi bekerja secara tetapi di kilang ini. LOL

    ReplyDelete
  2. baru 1200 org... kat malaysia ni. tah berapa juta rakyat asing... chowkit tu dh mcm negara kecil indonesia je. blum lg putrajaya. cyberjaya. smua tempat high class di malaysia ni. dah djajah warga asing. inilah malaysia yg berbilang 'warga' negara....

    ReplyDelete
  3. now they know a bit how is it like here in malaysia with them and bangla, pakistan, myanmar, nepal etc ppl around

    ReplyDelete
  4. indon kan bodoh...no..seriously..diorg bodoh. tekene kt diri sendiri br diorg tau...

    ReplyDelete
  5. Tetapi bekerja secara tetapi di kilang ini tetapi secara bekerja di kilang tetapi di kilang secara kilang bekerja di tetapi secara kilang tetapi secara tetapi

    ReplyDelete
  6. artikel ni bleh print dan tampal di sekitar lembah klang untuk tatapan mereka yang bekerja secara tetapi di Malaysia...LOL

    ReplyDelete
  7. jgn nak membohong la klu nak tyg pun kajian dulu..
    xpernah sejarah Indonesia bg pekerja asing di sana.. ni sebenarnya demo pasal pekerja tolak sistem kontrak/outsourcing.. sebab majikan bila dah tamat kontrak suka2 hati berentikan pekerja tanpa pampasan sewajarnya.. diorang nak sistem kontrak dihapuskan dan semua pekerja jd pekerja tetap..

    ReplyDelete
  8. ohhh gitu...tu aq pelik sikit bile diorg ade warga asing kat sane...indon dah la ramai penduduk...bleh plak tambah warga asing plak...kite ade la pendatang haramnye...lagi2 mat indon...

    ReplyDelete
  9. memang la admin ni,main copy & paste saja cerita blog dari mana ntah....yang paling aku tak suka tu suka2 dia cakap kat malaysia ni rakyat Indonesia dah conquer pekerjaan.....aku tak bela sesiapa,cuma aku pun mcm rakyat local malaysia yg lain - NAK KE KEJE BANGUNAN? KEJE LADANG? SORRY TO SAY........KIAMAT PUN BLM TENTU MAU!!!....so next time jangan suka2 post benda2 mengarut mcm ni....cek dulu diri sendiri baru post...setakat duduk depan pc / laptop,diorang pun boleh,cuma keje depan pc ni hanya buatkan badan menjadi GEMOK MACAM ADMIN NI HUHUHU...DIORANG TAK NAK KEJE TAKDE PELUH.....TAK POWER KATA DIORANG HAHAHHAHAHHA......sekadar mengingatkan ye......aku nak jugak tgok rakyat tempatan keje bangunan...kebun...tapi hampa....mereka hanya mampu gajikan org luar,SO JANGAN MEMANDAI2 NAK BUAT SPEKULASI BODOH MACAM NI YANG DAKWA 100 JUTA LEBIH ORANG DAH TENGOK!!!!

    ReplyDelete
  10. Suruh lah pak cik nazib orang indonesia keluar malaysia kalau bisa.....malaysia tu perlu org indonesia tau.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails